Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

CIJENE IDU U NEBO Premium dizel ide na dva eura, poskupljuju i benzin i obični dizel

Vlada je početkom listopada odlučila prijeći na 14-dnevno računanje novih cijena goriva, a cijene su porasle zbog jačanja tečaja američkog dolaraPrema informacijama s veleprodajnog tržišta goriva, cijena litre dizela od sutra će na benzinskim crpkama poskupjeti za čak 1,2 kune, javlja Tportal.

Litra ‘običnog‘ dizela danas stoji 12,3 kune, što znači da bi od sutra, ako Vlada ne donese drugačiju uredbu, mogla koštati čak 13,5 kuna. Premium dizeli, čija cijena nije regulirana Vladinim uredbama, već se danas prodaju po cijenama koje dosežu 14,5 kuna te bi od sutra mogli skočiti i na više od 15 kuna, tj. na okrugla dva eura.

Benzin (E95) bi s druge strane trebao poskupjeti ‘samo‘ pedeset lipa po litri, što bi mu moglo pogurati cijenu na 11,22 kune po litri.

Vlada je početkom listopada odlučila prijeći na 14-dnevno računanje novih cijena goriva, a zbog jačanja tečaja američkog dolara, koji se i dalje drži iznad pariteta 1:1 za euro, cijene su porasle.

Novi razlog za poskupljenje dizela njegov je manjak na tržištu, što se pravda ratom u Ukrajini, sankcijama Rusiji, ali i odlukom zemalja izvoznica nafte okupljenih u OPEC-u da smanje proizvodnju iako je Europa tražila suprotno, piše Tportal.