Fotografija: Radovi su započeli sredinom lipnja i za sada sve ide prema planu/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Galerija
Radovi su započeli sredinom lipnja i za sada sve ide prema planu/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Češki dječji vrtić dobiva dvije nove skupine: "Liste čekanja u Daruvaru postaju prošlost!"

Ulaganje u predškolski odgoj najveća je stavka u daruvarskom gradskom proračunu i iznosi gotovo dva milijuna euraZahuktavaju se radovi na dogradnji Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u Daruvaru. Riječ je o investiciji vrijednoj 755 tisuća eura koja bi trebala biti dovršena do lipnja iduće godine. Gradilište su u ponedjeljak obišli daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček, njegov zamjenik i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek te ravnateljica vrtića Zdenka Kutil.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

- Radovi su započeli sredinom lipnja i za sada sve ide prema planu. Nakon dogradnje, osigurat ćemo prostor za još dvije vrtićke skupine, proširit će se kuhinja te opremiti uredski prostori. Projekt smo prijavili na Nacionalni plan oporavka i otpornosti iz kojeg ćemo dobiti oko 250 tisuća eura. Dodatnih 250 tisuća stiže iz Saveza Čeha, a još oko 250 tisuća bit će namireno iz gradskog proračuna – otkriva daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Bez lista čekanja

Ovime bi, dodaje, u potpunosti trebale nestati liste čekanja za smještaj u vrtić na daruvarskom području, koje su i sada svedene na minimum.

- Nakon novog upisnog roka bez mjesta će ostati manji broj djece, i to uglavnom one čiji bar jedan roditelj ne radi odnosno može brinuti za njih. Kod upisa prednosti imaju i djeca s područja grada Daruvara, iako u oba vrtića imamo i mališana iz okolnih općina, čiji roditelji rade u Daruvaru – kaže Lneniček.

Na gradilištu se radi punom parom/Foto: Grad Daruvar
Na gradilištu se radi punom parom/Foto: Grad Daruvar

Dodaje kako je svake godine najveći interes za jasličke skupine pa će jedna od dvije nove skupine koje trebaju biti oformljene u Češkom vrtiću biti namijenjena upravo za najmlađe polaznike.

Dogradnjom Češkog vrtića bit će zatvoren veliki krug investicija u opremanje vrtićkih objekata na području grada, s obzirom da je prije nekoliko godina dograđen i obnovljen Dječji vrtić „Vladimir Nazor“. Ulaganja u predškolski odgoj predstavlja trenutno najveću stavku u gradskom proračunu.

- Kad uzmemo u obzir i povećanje plaća za zaposlene, zapošljavanje asistenata i dadilja, taj iznos već je blizu 2 milijuna eura godišnje. No, ne smatramo to troškom, već ulaganjem u našu djecu, našu budućnost – kaže gradonačelnik Lneniček, dodajući kako se cijena vrtića nije mijenjala godinama te, još prema starom pravilniku, iznosi između 350 i 625 kuna po djetetu.

Pomoć češke zajednice

Kad je riječ o samom Češkom vrtiću, veliku pomoć pružaju, ne samo vezano uz najnoviju investiciju, nego i inače, i Savez Čeha u RH, ali i Republika Češka koja financijski i na druge načine podupire iseljene Čehe.

Obilazak radova na dogradnji vrtića/Foto: Grad Daruvar
Obilazak radova na dogradnji vrtića/Foto: Grad Daruvar

- Drago nam je vidjeti da Češki vrtić pohađaju i djeca koja ne dolaze iz čeških obitelji. Mnogi daruvarski roditelji su spoznali vrijednost one izreke „Čovjek vrijedi koliko jezika govori“ pa rado koriste mogućnost da njihovi mališani od najranije dobi uče još jedan jezik. Mnogi od njih kasnije nastavljaju školovanje u češkim školama – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek koji je pohvalio stručan i predan rad svih zaposlenika ove predškolske ustanove.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!