Fotografija: Hrebak ne krije zadovoljstvo što su sve zgrade dobile zeleno svijetlo/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Hrebak ne krije zadovoljstvo što su sve zgrade dobile zeleno svijetlo/ Foto: Deni Marčinković

Centar Bjelovara dobit će novu vizuru: "Odobreno oko 30 milijuna eura za obnovu šest zgrada"

"Mjesecima nisam spavao. Ogroman je pritisak bio realizirati sve te obnove u četiri mjeseca. Međutim, ipak smo uspjeli i sad nam se to vratilo na najbolji mogući način", kaže Dario HrebakUgovori koje će sutra potpisati gradonačelnik Dario Hrebak u potpunosti bi trebali promijeniti vizuru središta Bjelovara. Naime, Hrebak je potvrdio da je svih šest povijesnih zgrada u centru grada, koje su prošle konstrukcijsku obnovu, dobilo zeleno svijetlo za cjelovitu obnovu kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a zbroj vrijednosti tih projekata iznosi gotovo 30 milijuna eura.

Povijesni dan

- Sutra je definitivno povijesni dan za naš grad. Šest povijenih ljepotica idu u cjelovitu obnovu, čime ćemo konačno zaštiti našu povijesno-kulturnu baštinu, a zgrade će dobiti iznimno važnu funkciju. Naime, zgrada Vodotehne postat će digitalno inovacijski HUB, odnosno inkubator modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća. U njemu će mlade tvrtke i startup dobivati prva znanja. Također, zgradu na Trgu hrvatskih branitelja 15 preuzet će Tehnološki park također za smještaj mladih startupova, a koristit će je i CUK. Nadalje, stari zatvor imat će društvenu namjenu, a tu su i studentski dom, Sokolana koja će biti moderna gimnastička dvorana i naravno Dječji odjel knjižnice, pojasnio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Najzahtjevnija zgrada od svih konstrukcijskih obnova/ Foto: Deni Marčinković
Najzahtjevnija zgrada od svih konstrukcijskih obnova/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, ranije je najavio da će se u Bjelovaru u iduće četiri godine realizirati projekti vrijedni 200 milijuna eura.

- To je iznos jednak polovici Pelješkog mosta. Mnogi su se smijali i govorili da su to moje maštarije i sad će se smješkati s grčem u želucu, ističe bjelovarski gradonačelnik.

Najveći posao do sada

Hrebak je dodao i to da mu je odluka da se krene u konstrukcijske obnove unatoč iznimno kratkom vremenskom roku bila najveći politički potez koji je napravio u sedam godina koliko je na čelu grada.

Zgrada starog zatvora građena je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće/ Foto: Deni Marčinković
Zgrada starog zatvora građena je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće/ Foto: Deni Marčinković
Sokolana datira iz 20. stoljeća/ Foto: Grad Bjelovar
Sokolana datira iz 20. stoljeća/ Foto: Grad Bjelovar

- Mjesecima nisam spavao. Ogroman je pritisak bio realizirati sve te obnove u četiri mjeseca. Međutim, ipak smo uspjeli i sad nam se to vratilo na najbolji mogući način. Iako se tu zapravo radi o šest ugovora, ovo je nedvojbeno najveći projekt koji ćemo potpisati, zaključio je gradonačelnik Hrebak. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!