Fotografija: Toplinski val u Europi i na sjeveru Afrike/Foto:
Twitter
Toplinski val u Europi i na sjeveru Afrike/Foto: Twitter

ČEKA NAS PAKAO ‘Iz Afrike stiže zastrašujući toplinski val, u Tunisu je izmjereno 49°C!‘

Ovo je samo početak strašnog toplinskog vala, napisao je škotski meteorolog dodajući da je jučer na Siciliji izmjereno 47 stupnjeva.
Zastrašujući toplinski val širi se sa sjevera Afrike prema jugu Europe, napisao je sinoć na Twitteru škotski meteorolog Scott Duncan.

Istovremeno, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zbog toplinskog vala upalio je crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu. 

Naime, kako je naveo Duncan, u glavnom gradu Tunisa jučer je izmjerena temperatura od vrtoglavih 49 stupnjeva Celzijevih, čime je srušen rekord. Prosječne temeprature u Tunisu u kolovozu se kreću oko 30 Celzijevaca, a jučer je srušen rekord iz srpnja 1943. godine kada je izmjereno 47.4 stupnjeva.

- Ovo je samo početak strašnog toplinskog vala, napisao je dodajući da je jučer na Siciliji izmjerena temperatura od čak 47 stupnjeva.

Scott Duncan piše kako slijedi opaki toplinski udar i u Španjolskoj.

Scott Duncan je škotski meteorolog koji živi i radi u Londonu. Radio je u raznim segmentima meteorološke industrije, a u zadnje vrijeme izrađuje vremenske prognoze i analitiku za tržište električne energije s velikim naglaskom na obnovljive izvore energije u Europi.

Sve više pažnje posvećuje poboljšanju pružanja informacija o ključnim meteorološkim i klimatskim događajima za one koji nisu u znanstvenoj zajednici. Na Twitteru ga prati 48 tisuća ljudi.

Civilna zaštita je, s obzirom na najavu toplinskog vala i upozorenju DHMZ-a objavila preporuke za zaštitu dok traje toplinski val.

"Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom", objavili su iz civilne zaštite.

Na što paziti za vrijeme trajanja velikih vrućina: 

1) rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

2) piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

3) izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

5) nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

6) rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

7) isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

8) izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

9) ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu.

10) redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

11) ako imate zdravstvene probleme, potražiti savjet liječnika.