Fotografija: Budući izgled muzeja/Foto: Grad Čazma
Budući izgled muzeja/Foto: Grad Čazma

Čazmanskom muzeju odobreno više od milijun i pol eura eura za nastavak obnove

Tom obnovom obuhvaćena je izmjena vanjske i unutarnje stolarije, izrada nove mreže instalacija, stropova i podova, sustava grijanja i hlađenja, mreža rasvjetnih tijela te arheološka istraživanjaČazmanskom gradskom muzeju odobrena su novčana sredstva za nastavak obnove, pohvalili su se iz čazmanske gradske uprave.

Naime, prijavom na javni poziv Ministarstva kulture i medija RH ostvarena je bespovratna financijska potpora iz Fonda solidarnosti EU za konstrukciju obnovu objekta u iznosu 344.747,49 eura. Radovi na ojačanju konstrukcije provedeni su od listopada 2022. do svibnja 2023. godine.

Prilagođena za osobe s invaliditetom

- Sredinom travnja ove godine Centar za kulturu Čazma (Gradski muzej Čazma), kao nositelj projekta, potpisao je novi dodatak postojećem ugovoru u vrijednosti 1.726.346,44 eura, koji će biti utrošeni u cjelovitu i energetsku obnovu zgrade muzeja. Tom obnovom obuhvaćena je izmjena vanjske i unutarnje stolarije, izrada nove mreže instalacija, stropova i podova, sustava grijanja i hlađenja, mreža rasvjetnih tijela te arheološka istraživanja. Također, zgrada će u potpunosti, na sve tri etaže biti prilagođena kretanju osoba s invaliditetom (južna ostakljena prilazna rampa, zapadna ostakljena vertikalna komunikacija s dizalom i stepeništem) - poručuju iz Grada Čazme.

Zgrada muzeja u Čazmi, izvorno zgrada vojnokrajiške kapetanije građena sredinom 18. stoljeća, smještena je u središtu Čazme na uzvišenom platou arheološkog lokaliteta srednjovjekovne utvrde zagrebačkih biskupa. Od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća njena funkcija primarno je bila muzejska. S obzirom na starost i prostorni položaj, značajnije je bila oštećena u seriji potresa krajem 2020. godine s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Stalni muzejski postav

- Budući muzejski sadržaji planirani su u prizemlju i potkrovlju objekta, dok će podrumska zona sadržavati sanitarne i tehničke prostorije. U tijeku je i projekt izrade suvremenog stalnog muzejskog postava koji će u svoju izvedbenu fazu krenuti najranije 2026. godine, do kad se predviđa trajanje cjelovite i energetske obnove. Ovom obnovom zgrade muzeja kao objekta javne namjene dugoročno će se očuvati njena vrijednost kao kulturnog dobra, a vidljiv će biti i pozitivan utjecaj na vizuru središta grada Čazme koje je također zaštićeno nepokretno dobro RH - kažu u Gradu Čazmi i dodaju kako će bnova zgrade muzeja i njezin planirani stalni muzejski postav stvoriti novu, ali prijeko potrebnu dodatnu vrijednost gradu bogate prošlosti i kulture.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!