Fotografija: Crkva sv.Marije Magdalene/ Foto: D. Kirin/ Grad Čazma
Crkva sv.Marije Magdalene/ Foto: D. Kirin/ Grad Čazma

Čazma za obnovu svog simbola, crkve Sv. Marije Magdalene dobila 400.000 eura, najviše u RH

Ova sredstva pomoći će da se na crkvu vrate križevi oštećeni u rujanskom nevremenu 2022. godine te izvedu radovi na obnovi i restauraciji vrijednog sakralnog spomenika kulture i zaštitnog znaka ČazmeTemeljem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu, za programe zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima u 2024. godini, Župa sv. Marije Magdalene u Čazmi dobila je iznos od 400 tisuća eura za konstruktivnu i građevinsku sanaciju, konzervatorske i restauratorske radove na župnoj crkvi sv. Marije Magdalene.

Posebna zbog svoja dva tornja

To je i najveći iznos koji je neki program zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima u Hrvatskoj dobio.

Inače je za 577 programa zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima ukupno osigurano 21.661.329,00 eura, a prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija.

Crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi je romanička crkva nastala početkom 13. stoljeća. Najstariji je sakralni spomenik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te spomenik visoke vrijednosti. Posebna je zbog svoja dva tornja.

- Ova sredstva pomoći će da se na crkvu vrate križevi oštećeni u rujanskom nevremenu 2022. godine te izvedu drugi važni radovi na obnovi i restauraciji tog vrijednog sakralnog spomenika kulture i zaštitnog znaka Grada Čazme. - poručuju iz gradske uprave.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!