Fotografija: Nagrađeni turistički djelatnici/ Foto: Slaven Klobučar
Galerija
Nagrađeni turistički djelatnici/ Foto: Slaven Klobučar

Čak 67 turističkih subjekata iz BBŽ-a dobilo certifikat za kvalitetu

Projekt IQM ide dalje, a mjerenjima rezultata poslovanja dionika dokazuje se njihova učinkovitost, transparentnost i sustavno upravljanje destinacijom, kaže Marcel MedakTuristička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama s područja županije i predstavnicima tvrtke IQM d.o.o. organizirali su službeno uručivanje certifikata kvalitete turističkim subjektima s područja BBŽ, koje se održalo ovog utorka u velikoj županijskoj vijećnici. 

Certifikati su službeno uručeni za 67 turističkih subjekata koji su pristupili u projekt IQM - integralno upravljanje kvalitetom temeljenom na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih dionika u turizmu.

Uručeno je 67 certifikata/ Foto: Slaven Klobučar
Uručeno je 67 certifikata/ Foto: Slaven Klobučar

Na uručivanju certifikata prisustvovali su svi direktori lokalnih turističkih zajednica i predstavnici tvrtke IQM d.o.o, a tom prilikom napravljena je kratka prezentacija Anamarije Cicarelli, vlasnice agencije lterligo, koja se bavi savjetovanjem privatnih iznajmljivača, nakon koje uslijedila i otvorena rasprava na temu privatnog iznajmljivanja i novosti s tog područja.

Definirani standardi

U sklopu projekta IQM pripremljen je javni poziv svim dionicima u turizmu s područja BBZ, na koji se javilo njih 67. Stručnjaci iz tima IQM u pratnji direktora lokalnih TZ su obišli sve dionike koji su ispunili pristupnice i potpisali sporazume. Nakon toga je izvršeno mjerenje početnog stanja i pripremljeni indikatori održivog razvoja koji će se mjeriti.

Također, napravljeno je i mjerenje zadovoljstva stanovnika turizmom u destinaciji za svaku TZ, nakon čega su definirani standardi za svaku zasebnu kategoriju.

Paralelno su se održavale redovite koordinacije svake srijede između direktora turističkih zajednica i voditelja stručnog tima IQM-a Đurđice Šimičić. Izvršeno je mjerenje online reputacije 161 dionika, prikupljeno 2816 recenzija, a kvaliteta iznosi visokih 91/100 za cijelo područje Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pojedinačni rezultati kvalitete:

Atrakcije: 89/100

Caffe barovi: 93/100

Hoteli: 89/100

Lokalni proizvođači: 93/100

Privatni smještaj: 94/100

Ugostiteljski objekti: 90/100

Isto tako započelo se s korištenjem sustava TrustYou kojim se omogućuje svim dionicima nositeljima certifikata ,,benchmarking" - usporedba s konkurentnim subjektima, a sve u cilju poboljšanja njihovog poslovanja.

Učinkovitost i sustavno upravljanje

Za sve dionike koji imaju utvrđenu kvalitetu iznad 80/100 pružena je mogućnost sudjelovanja u programu IQM Pass, destinacijskoj welcome kartici koja se promovira od strane svake lokalne TZ.

Direktori turističkih zajednica s područja BBŽ i predstavnici tvrtke IQM/ Foto: Slaven Klobučar
Direktori turističkih zajednica s područja BBŽ i predstavnici tvrtke IQM/ Foto: Slaven Klobučar

- Izrađeni su planeri putovanja u koje su uključeni dionici s visokim postotkom kvalitete iznad 80/100 s ciljem podizanja kvalitete zadovoljstva gostiju i sto dužeg zadržavanja na području Bjelovarsko­ bilogorske županije. Projekt IQM ide dalje, a mjerenjima rezultata poslovanja dionika dokazuje se njihova učinkovitost, transparentnost i sustavno upravljanje destinacijom, dok direktori turističkih zajednica koji su podržali ovaj projekt dobivaju izvještaje za svoja područja i dionike kako bi planski i odgovorno mogli upravljati svojim destinacijama, poručio je direktor TZ BBŽ Marcel Medak.