Fotografija: Edukacije kreću 5. prosinca/ Foto: Filip Medak/RADA
Galerija
Edukacije kreću 5. prosinca/ Foto: Filip Medak/RADA

Čak 16 Daruvarčana pola godine će se besplatno educirati za telekomunikacijskog tehničara

Cilj projekta je stjecanje novih znanja i kompetencija mladih osoba, čime se povećava njihova konkurentnost na tržištu, a time se stvaraju i preduvjeti za njihovo zadržavanje u Daruvaru, kaže PolenusZahvaljujući projektu kojeg Razvojna agencija Daruvar provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Gradom Daruvarom i tvrtkom Roaming Networks, 16 pretežito mladih Daruvarčana idućih šest mjeseci proći će besplatnu edukaciju za tehničara za telekomunikaciju.

U Digitalnom inovacijskom centru opremljena je posebna prostorija za ovu edukaciju/ Foto: Filip Medak/RADA
U Digitalnom inovacijskom centru opremljena je posebna prostorija za ovu edukaciju/ Foto: Filip Medak/RADA

U Digitalnom inovacijskom centru Daruvar, gdje će se i provoditi edukacija, održano je uvodno predavanje na kojemu je projekt detaljno predstavljen.

Prva generacija

- Ovo je prva generacija koja kreće u osposobljavanje za ovo područje. S programom počinju 5. prosinca, a predavanja će držati dva mentora i to iz područja poduzetništva te optičko-telekomunikacijskog sustava, što je i fokus programa. Riječ je zapravo o sličnom programu kao što je to bilo stručno osposobljavanje, samo ovo traje pola godine, pojasnila je Nicol Polenus, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar.

Nicol Polenus/ Foto: Filip Medak/RADA
Nicol Polenus/ Foto: Filip Medak/RADA

Dodala je i to da će se predavanja održavati od ponedjeljka do petka po osam sati dnevno, a za vrijeme trajanja programa polaznici dobivaju i novčanu naknadu u visini minimalne hrvatske plaće te putne troškove, ako im je prebivalište udaljeno više od dva kilometra od mjesta gdje se provode edukacije. 

- Na natječaj su se mogle javiti sve nezaposlene osobe prijavljene na HZZ koje imaju završeno minimalno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. Odaziv je bio dobar, a prema životopisima smo odabrali najboljih 16 kandidata, dodala je Polenus.

Potencijalni posao

Ono što je svakako prednost ovog projekta je činjenica da su kandidati ujedno i potencijalni zaposlenici tvrtke Roaming Networks.

Uvodno predavanje/ Foto: Filip Medak/RADA
Uvodno predavanje/ Foto: Filip Medak/RADA

- Nakon što je otvoren Digitalni centar iz te tvrtke javili su nam se za suradnju. Naime, oni naprosto nemaju kvalificiranog kadra, jer takav fakultet niti srednja škola ne postoje, tako da prilikom zapošljavanja, novi kadar moraju slati na obuku. Tu se stvorila dobra prilika za sve nas, odnosno za naše kandidate, zaključila je Polenus dodavši da je cilj projekta zapravo stjecanje novih znanja i kompetencija mladih, čime se povećava njihova konkurentnost na tržištu, a time se stvaraju i preduvjeti za njihovo zadržavanje u Daruvaru.