Fotografija: Nijedno dijete ne može upisati pedagošku godinu, a da nije prijavljeno kroz aplikaciju/Foto: Unsplash
Galerija
Nijedno dijete ne može upisati pedagošku godinu, a da nije prijavljeno kroz aplikaciju/Foto: Unsplash

Čak 150 mališana nije dobilo svoje mjesto u bjelovarskim vrtićima

Nema više cukanja za rukav, nema više povlastica da u bilo koje vrijeme netko može upisati svoje dijete, nova aplikacija ispunila je sva očekivanja, kazao je Zdravko PavecBJELOVAR – Iako je ovog proljeća u Gudovcu, nakon gotovo 40 godina, otvoren novi dječji vrtić koji je prihvatio čak 50 mališana, na području Bjelovara ne pamti se ovako dugačaka lista čekanja za upis mališana u vrtić kao što je to ove godine. Naime, čak 150 mališana nije dobilo svoje traženo mjesto u vrtiću, a većinom je riječ o djeci jasličke dobi.

Nova aplikacija

Valja spomenuti kako je ovog proljeća po prvi put zaživjela nova aplikacija za prijavu za upis djece u dječje vrtiće. Podsjetimo, sama aplikacija izrađena je u suradnji Grada Bjelovara, Dječjeg vrtića Bjelovar te privatnih vrtića. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji koja služi za upis djece u sve vrtiće, u isto vrijeme, kroz javni poziv u određenom trajanju. Tada svi roditelji prijavljuju svoju djecu, a ono što je jednostavno za roditelje jest da ih sama aplikacija navodi koje sve podatke trebaju upisati.

Novi vrtić u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković
Novi vrtić u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković

- Roditelji ne trebaju tokom prijave u aplikaciju učitavati nijedan dokument. Aplikacija sama obrađuje sve unijete podatke svih pet dječjih vrtića i to sukladno pravilnicima pojedinih dječjih vrtića. Potom aplikacija rangira djecu po bodovanju i vremenu prijave, a ona djeca koja su ušla u upisnu kvotu, za njih potom roditelji donose potrebnu dokumentaciju kako bi dokazali istinitost danih podataka – pojašnjava pomno cijeli proces rada aplikacije Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport koji radi u istoimenom Upravnom odjelu Grada Bjelovara. Pavec dodaje kako se nijedno dijete ne može upisati u pedagošku godinu, a da nije prošlo, odnosno da nije prijavljeno kroz aplikaciju.

Sve je transparentno

- Nema više cukanja za rukav, nema više povlastica da u bilo koje vrijeme netko može upisati svoje dijete, sada je sve transparentno – kazao je Pavec.

Dodajmo kako roditelji sami biraju hoće li svoje dijete prijaviti u samo jedan vrtić ili svih pet, te kako aplikacija radi na način da su prijave moguće samo u određenom dijelu godine, kao i prije po starom sistemu kada ona nije postojala. Obično je to dio travnja i svibnja.

Unutrašnjost novog vrtića u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković
Unutrašnjost novog vrtića u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković

Budući da Bjelovar raspolaže s jednim vrtićem više nego lani, ali i novom aplikacijom za transparentnu prijavu za upis, pokušali smo doznati u čemu je riječ te zašto je toliki broj djece ostao „kratkih rukava“.

Nove cijene vrtića

- Mi sada točno znamo brojku djece koja nisu dobila mjesto u vrtiću, zahvaljujući aplikaciji nema više preklapanja ili duplanja podataka. Ja moram reći kako je i ranijih godina bilo djece koja nisu bila primljena u vrtić, no definitivno je ove godine ta brojka znatno veća. Trenutno po listi koju imamo vidimo kako nije prošlo 150 mališana, većinom jasličke dobi. Razlog tome zasigurno je što po zakonima u jaslicama može biti manje djece nego u ostalim vrtićkim skupinama. A valja spomenuti i kako je vrtić roditeljima sve primamljiviji zbog novih cijena. Prije nekoliko godina cijena vrtića iznosila je 750 kuna, zatim se ona spustila na 500 kuna, da bi sada bila najava kako će vrtić koštati 400 kuna i naposljetku 300. Roditeljima je to dovoljan razlog da svoju djecu žele uključiti u vrtićki program – zaključuje Pavec. Priznao je kako u Bjelovaru nedostaju najmanje još dva nova dječja vrtića, što dokazuje i broj neupisane djece.

Viši nivo usluge

Ako uzmemo u obzir da proces stvaranja, izgradnje novog objekta dječjeg vrtića traje najmanje nekoliko godina, dolazimo do zaključka kako će dio neupisanih malenih Bjelovarčana još neko vrijeme društvo pronalaziti u bakama, djedovima ili tetama čuvalicama.

Ono što daje optimizam, a što nam je potvrdio i Zdravko Pavec, nova aplikacija ispunila je sva očekivanja. Nijedan roditelj, pohvalili su se iz Gradske uprave, nije se požalio na novu aplikaciju koja je očito uspješno položila svoj „prijemni ispit“ podignuvši usluge Grada na jedan viši novo.