Fotografija: Foto: Grad Bjelovar i Štefan Brajković
Galerija
Foto: Grad Bjelovar i Štefan Brajković

Buduću termalnu bušotinu u Velikom Korenovu posjetila međunarodna i domaća delegacija

Alternativnim metodama želi se osigurati energetska neovisnost, a Bjelovar je daleko otišao u tome, rekao je državni tajnik Domagoj MikulićBjelovar je posjetila delegacija predstavnika „Ureda za financijske mehanizme“ (UFM) i donatorskog partnera na Programu „Norveške uprave za vodne resurse i energiju“ (NVE), delegacija Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Energetskog instituta Hrvoje Požar, javljaju iz bjelovarske gradske uprave.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Tom prilikom, u pratnji gradonačelnika Darija Hrebaka i direktora Termi Bjelovar Zvonimira Žareca sa suradnicima, posjetili su Veliko Korenovo i mjesto buduće geotermalne bušotine, odnosno projekt pod nazivom „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1“, ukupne vrijednosti 4,4 milijuna eura.

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

- Došla nam je prva kontrola ovoga projekta, a po reakcijama vidim da su ugodno iznenađeni do kuda smo došli s radovima. Za par dana počinje bušenje, a za pet tjedana završavamo prvu fazu projekta, onda slijedi analiza prikupljenih podataka, objasnio je gradonačelnik Hrebak, a državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Domagoj Mikulić je dodao kako se ovakvi ili slični programi realiziraju diljem Hrvatske.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

- Znači pokušava se alternativnim metodama osigurati energetsku neovisnost. Bjelovar je daleko otišao u tome, rekao je državni tajnik Mikulić.

Podsjetimo, projekt je sufinanciran u iznosu od 1,3 milijuna eura, u partnerstvu s Kraljevinom Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Osim toga, projekt sufinancira i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s milijun eura kroz Program „Energija i klimatske promjene“.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!