Fotografija: Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković u Daruvaru/Foto: Marina Vulinović
Dom za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković u Daruvaru/Foto: Marina Vulinović

BREAKING NEWS: Dvoje umrlih i čak 53 zaraženih u Domu za starije i nemoćne u Daruvaru

Temperatura se u Domu pojavila u utorak, tri dana kasnije već je bilo zaraženo 12 korisnika da bi se u svega nekoliko dana ta brojka popela na čak 37 zaraženih korisnika i 16 zaposlenika



Pandemija koronavirusa potpuno je poharala Dom za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković u Daruvaru.

Dvoje korisnika doma u dobi od 81 i 75 godina je umrlo, a od ukupno 41 korisnika, njih čak 37 pozitivno je na koronavirus. Pozitivne nalaze dobilo je i 16 od 25 zaposlenika tako da je ukupna brojka zaraženih u toj daruvarskoj ustanovi - 53!

Dvije se osobe nalaze na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice i njihovo stanje je još uvijek neizvjesno. 

Potvrđene informacije

- Trenutno se provodi epidemiološka procjena i obrada kako bi se donijela odluka o mjerama koje će se morati primijeniti - rekla je za MojPortal.hr u srijedu navečer Marina Vulinović, ravnateljica daruvarskog Doma za starije i nemoćne koja nam je potvrdila informaciju koju smo tijekom dana dobili o broju oboljelih i umrlih u tom Domu.

Temperatura se u daruvarskom Domu za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković pojavila prošli utorak o čemu je odmah obaviješten liječnik opće prakse koji im je dao upute, a kontaktirana je i epidemiološka služba.

Tada je testirano 13 korisnika, a njih 12 bilo je pozitivno. Šest zaposlenika koji su imali simptome, poslani su u samoizolaciju, ostali su nastavili raditi u smjenama.

U subotu nam je ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Daruvaru, Marina Vulinović, potvrdila prodor koronavirusa u tu ustanovu ističući kako prema uputama epidemiologa i županijskog Stožera civilne zaštite u kolektivu rade kompletnu reorganizaciju. 

Zašto nisu svi odmah testirani?

Kako smo neslužbeno doznali, situacija se u tom Domu za starije i nemoćne od tada do danas mijenjala doslovno iz sata u sat. Onim korisnicima kojima je temperatura bila potpuno pala, u međuvremenu je opet skočila, neki su počeli kašljati i plitko disati, a drugi su dobili proljev. Jedan je korisnik od posljedica zaraze koronavirusom u nedjelju preminuo u bolnici, a drugi sutradan u samom Domu. 

Od 16 zaraženih zaposlenika Doma neki su razvili simptome poput temperature i kašlja dok ih drugi uopće nemaju. Međutim, oni se do daljnjeg ne mogu vratiti na posao pa se nameće pitanje kako će se organizirati rad u toj ustanovi s obzirom na tako veliku brojku zaraženih zaposlenika i korisnika.

Isto tako, ostaje potpuno nejasno zašto epidemiolozi prošli tjedan nisu testirali sve korisnike i zaposlenike nego su čekali do utorka kada se zaraza već proširila cijelim domom?