Fotografija: Foto: Ivan Popić
Galerija
Foto: Ivan Popić

Brat Ulrich iz Taizéa posjetio Daruvar i Pakrac: "Kako živjeti s braćom različitih kršćanskih denominacija"

Redovnik ekumenske zajednice francuskog Taizéa susreo se u Pakracu s episkopom pakračko slavonskim Jovanom, vodio molitveni susret u crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru, obišao daruvarske gimnazijalce...Brat Ulrich, redovnik ekumenske zajednice francuskog Taizéa, posjetio je u utorak Daruvar i Pakrac na svom redovnom godišnjem proputovanju Hrvatskom.

Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić

Osnovna misao vodilja bila mu je, kako kaže, da uzvrati posjet svim Hrvatima koji odlaze na tjedne susrete u Taizé i tamo s braćom dijele jednostavnost redovničkog života te da upozna mlade Daruvarčane i podijeli s njima svoje iskustvo dugogodišnjeg življenja s braćom različitih kršćanskih denominacija.

Na poziv daruvarskog paroha, o. Đorđa, u 11 je sati u vladičanskom dvoru u Pakracu uslijedio susret s g. Jovanom, episkopom pakračko slavonskim. Vladika je brata Ulricha upoznao s eparhijom i pokazao mu povijesnu knjižnicu. Da su zajedno proveli vrlo ugodno vrijeme potvrđuje činjenica da smo iz Pakraca jedva stigli na tribinu zakazanu u 14 sati u Društveno-kulturnom centru u Daruvaru.

Iako je program bio zamišljen isključivo za mlade, njihov odaziv je bio vrlo skroman. Ipak, okupilo se vrlo šaroliko društvo znatiželjnika, pa smo se iz prvotno planiranog službenog skupa s mikrofonima, svjedocima i pozornicom, presložili u složno društvance koje je zajedno pogledalo film o Taizéu (Life at Taizé). Mlade nisu zanimala filozofska niti duhovna pitanja, zanimalo ih je koliko mladih bude u Taizéu.

Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Dubravka Marković
Foto: Dubravka Marković
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić

- Mladi iz cijelog svijeta dolaze k nama tijekom cijele godine, a najviše ih je ipak ljeti kada ih je oko 3000 - na tečnom hrvatskom odgovorio je brat Ulrich.

- Na mjestu gdje se iz godine u godinu okuplja toliko mladih vidljivo je djelovanje Božje sile. Lijepo je da mladi tamo mogu upoznati jednostavnost života koja nam svima pomaže da primijetimo i budemo s drugim. Jednostavnost koja uključuje i odricanje, oslobađa od onoga što nas međusobno odijeljuje i udaljava jer svaki taj drugi je naš brat i sestra u Kristu – dojmljivo se nadovezao paroh.

Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić

Iako se molitveni susret u duhu Taizéa održava svakoga mjeseca već dvije godine, crkva u centru grada još nikada nije bila toliko, neću reći puna, nego bogata: bogata bračnim parom Gazibara čiji je muški dio Predrag pastor Evangeličke općine u Velikim Zdencima, bogata smijuljećim i vrpoljećim krizmanicima, bogata staricama koje su došle na Taizé jer je to, kažu stvarno nešto prekrasno, bogata onima koji inače ne idu u crkvu, bogata vjernima, bogata prelijepim, poticajnim riječima brata Ulricha i župnika Ivana Popića, bogata tišinom koja jednostavnoj taizéovskoj molitvi daje posebnu čar.

Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić
Foto: Ivan Popić

Prije nastavka svoje turneje po Hrvatskoj, brat Ulrich bio je i gost predavač na satovima katoličkog vjeronauka u daruvarskoj gimnaziji.

- Vaši učenici su jako, jako inteligentni i postavljaju vrlo zanimljiva pitanja – primijetio je.

Nismo više stigli razgovarati jer je, dok sam se vratila iz škole, već bio u vlaku za Belišće. Htjela sam mu samo reći, hvala od srca, vjerujem, u ime svih koji su ga susreli, a možda i u ime onih koji će pročitati ovaj mali osvrt.

Dakle, hvala vam od srca i vidimo se nagodinu!

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!