Fotografija: Krešimir Ivančić, predsjednik HVIDR-e Daruvar/Foto: Tom Dubravec/CROPIX, MojPortal.hr
Galerija
Krešimir Ivančić, predsjednik HVIDR-e Daruvar/Foto: Tom Dubravec/CROPIX, MojPortal.hr

Branitelji oboljevaju i umiru 10% češće. Daruvarska HVIDR-a sada želi to promijeniti...

HVIDR-a Daruvar projektom "Doza sporta-doza zdravlja" želi informirati o blagodatima zdravog načina života i potaknuti branitelje, ali i sve ostale stanovnike, na aktivniji životHVIDR-a Daruvar nositelj je projekta "Doza sporta-doza zdravlja" kojeg će provoditi u partnerstvu s Općinom Đulovac, a sve kako bi potaknula braniteljsku populaciju na veću aktivnost i time poboljšala njihovo zdravstveno stanje. Projekt traje 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 404.520,48 kuna s tim da je najveći dio (85 posto) sufinanciran sredstvima iz EU iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15 posto sufinanciran je iz proračuna Republike Hrvatske. 

Bolja informiranost

Projektom se želi podići razina informiranosti o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti te razviti zdrave navike bavljenja sportom, u prvom redu hrvatskih branitelja, ali i svih građana na području grada Daruvara, općine Đulovac i susjednih općina Končanica, Dežanovac i Sirač. 

Članovi HVIDR-e Daruvar često organiziraju akcije čišćenja smeća ili slične koje su od koristi za cijelu zajednicu, a ne samo za braniteljsku populaciju / Foto: HVIDRA Daruvar
Članovi HVIDR-e Daruvar često organiziraju akcije čišćenja smeća ili slične koje su od koristi za cijelu zajednicu, a ne samo za braniteljsku populaciju / Foto: HVIDRA Daruvar

Tako su programom predviđene akcije hodanja u prirodi, sportski susreti branitelja pod nazivom "Doza sporta – doza zdravlja", a u zimskim mjesecima bit će organizirano online vježbanje. Također će se izraditi i distribuirati edukativne brošure "Zdravo starenje", zatim knjižice recepata "Dijabetička kuharica" te četiri različita predavanja na temu promocije zdravlja i prevencije bolesti. Predviđeno je i održavanje webinara na temu mentalnog zdravlja te okrugli stol "Kako sačuvati mentalno i fizičko zdravlje hrvatskih branitelja".

Porazni podaci

A podaci Ministarstva hrvatskih branitelja koji su prikupljeni u suradnji s Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta "Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji" pokazuju prilično zabrinjavajuće brojke.

Krešimir Ivančić, predsjednik HVIDR-e Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Krešimir Ivančić, predsjednik HVIDR-e Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Naime, rezultati istraživanja ukazuju kako je najveći broj preminulih hrvatskih branitelja umro od novotvorina (tumora), potom slijede preminuli od bolesti cirkulacijskog sustava (infarkt, moždani udar i slično), i tek mali postotak preminulih od posljedica ozljeda, trovanja i drugih sličnih uzroka.

Prema postojećim podacima primarni uzrok smrtnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj su bolesti cirkulacijskog i krvožilnog sustava, dok su prema gore navedenim preliminarnim rezultatima primarni uzrok smrtnosti u populaciji hrvatskih branitelja novotvorine (tumori).

Sanja Bogdan Pavlović, voditeljica projekata daruvarske HVIDR-e /Foto: Compas.hr
Sanja Bogdan Pavlović, voditeljica projekata daruvarske HVIDR-e /Foto: Compas.hr

Pobol (broj bolesnika u odnosu na ukupni broj stanovnika) se prati prema hospitalnom liječenju, te prema podacima dobivenim sistematskim pregledima branitelja. Radi se o vrlo opsežnim bazama podataka (501.701 hrvatski branitelj), a rezultati su ukazali na alarmantno stanje: Usporedba s podacima iz opće populacije pokazuje da je pobol i smrtnost kod braniteljske populacije za 10 posto viša nego kod ostalog građanstva, a može se govoriti i o značajnom porastu pojave tumora među braniteljskom populacijom.Pokazatelji lošeg zdravlja braniteljske populacije ukazuju na potrebu za promicanjem zdravstvene zaštite i prevencije bolesti.

HVIDRA Daruvar
HVIDRA Daruvar

Sve lošiji zdravstveni pokazatelji braniteljske populacije, te ranjivih skupina starijih osoba, djece i mladih izravne su posljedice bolesti povezanih uz moderan i nezdrav način života (slabija pokretljivost, brza nezdrava hrana, dugotrajno sjedenje pred ekranima).

Uključivanje lokalne zajednice

U vrijeme epidemije korona virusom tjelesna neaktivnost je dodatno porasla, radi se o četvrtom vodećem faktoru rizika za globalnu smrtnost.

Kako bi se postigao najbolji učinak preventivnih programa kroz ovaj projekt, planira se, uz nositelja Udrugu HVIDR-a Daruvar, koja može doprijeti do ciljane skupine, uključiti ključnog dionika na lokalnoj razini: jedinicu lokalne samouprave - Općinu Đulovac - jer su upravo stanovništvu u ruralnim područjima nedostupne određene informacije i aktivnosti, a cilj je projekta, uz hrvatske branitelje, u projekt uključiti kroz promotivne aktivnosti i što veći broj građana, odnosno stanovnika ruralnih područja. Projekt je usklađen sa Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020.- prioritet 6. Jačanje preventivnih aktivnosti te s Nacionalnim programom psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata.