Fotografija: Ministar Božinović iznio je detalje o novim e-osobnim iskaznicama/Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX
Ministar Božinović iznio je detalje o novim e-osobnim iskaznicama/Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Božinović o e-osobnoj: „Bit će jednako vrijedna putovnici, maloljentnicima plaća država“

Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iznio je na sjednici Vlade detalje o novoj osobnoj iskaznici, čije izdavanje počinje u ponedjeljak, piše Jutarnji list.

- Ova biometrijska isprava ima status i putne isprave i jednako je vrijedna putovnici. To će omogućiti jednostavniji i brži prolaz graničnih kontrola unutar EU-a, kao i u zračnim lukama. Osim toga, e-osobna objedinjava zdravstvenu i osobnu iskaznicu, neće se morati imati odvojene iskaznice. U tu svrhu su IT službe MUP-a i HZZO-a izvršile povezivanje sustava i primjenom web-servisa omogućili povlačenje matičnog broja osiguranika - rekao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Ne treba čitač

Između ostalog, kazao je kako će se one uz besplatnu aplikaciju moći koristiti i putem mobitela i tableta, a ne samo putem računala i čitača kartice, kao dosad.

- Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna - istaknuo je Božinović i naglasio kako svi oni koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede, piše Jutarnji list.

Zaključkom koji je donesen danas troškove izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina života koji su hrvatski državljani s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj od ponedjeljka podmiruje država.