Fotografija: Zgrada kirurgije dobit će novu namjenu/Foto: MojPortal
Galerija
Zgrada kirurgije dobit će novu namjenu/Foto: MojPortal

Bolničke zgrade iz prošlog i pretprošlog stoljeća idu u obnovu: "Dobit ćemo i Odjel za palijativnu skrb"

"Zgrada kirurgije ostat će prazna. Već su održani sastanci u Ministarstvu zdravstva, dobili smo zeleno svjetlo da zgradu kirurgije prilagodimo za Odjel za palijativnu skrb", kaže župan MarušićBJELOVAR – Tri zgrade bjelovarske bolnice koje su spomenici kulture energetski će se obnoviti. 

Naime, u Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar danas je potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije energetske obnove za tri bolničke zgrade (zgrada interne, zgrada kirurgije i zgrada psihijatrije i neurologije). Radovi su teški 137.675.00 eura s PDV-om.

Potpis ugovora/Foto: MojPortal
Potpis ugovora/Foto: MojPortal

Projektna dokumentacija financirana je iz Mehanizma za oporavak i otpornost - EU projekt ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA OPĆE BOLNICE BJELOVAR.

Zgrade iz prošlog i pretprošlog stoljeća

Inače, zgrada interne koja datira iz 1845. godine, najstarija je, dok su zgrade psihijatrije i neurologije te kirurgije izgrađene 1924. godine.

Ravnateljica Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković kazala je kako spomenute zgrade zahtijevaju kompletnu obnovu, a prvi korak ka tome je dokumentacija čija je izrada vrlo skupa.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

- Prijavili smo se zato na europske fondove, prošli na natječaju, proveli javnu nabavu, a posao izrade projektne dokumentacije je dobila tvrtka VIZ-EX iz Varaždina. 90 posto iznosa dobivamo iz europskih fondova, a bolnica će iz decentraliziranih sredstava osigurati preostalih 10 posto, pojasnila je ravnateljica otkrivši kako bi dokumentacija trebala biti gotova u roku od 90 dana.

Potom, dodala je, slijede prijave na natječaje za obnovu. 

50 kreveta za najteže bolesnike

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

- Nova zgrada bolnice je dovršena i trenutno je u punom jeku njezino opremanje. Ako sve bude u redu, u što ne sumnjam, do kraja sljedeće godine imat ćemo novu zgradu bolnice opremljenu s najsuvremenijim uređajima. Time osiguravamo bolje uvjete i zaposlenicima i pacijentima, zaključio je župan.

Uskoro zgrada kirurgije ostaje prazna/Foto: MojPortal
Uskoro zgrada kirurgije ostaje prazna/Foto: MojPortal

Inače, na današnjem okupljanju u bolnici moglo se čuti i kako će sadašnja zgrada kirurgije dobiti novu svrhu.

- Zgrada kirurgije ostat će prazna pa smo našli rješenje na koji način ju najbolje iskoristiti. Održani su sastanci u Ministarstvu zdravstva. Od ministra smo dobili zeleno svjetlo da zgradu kirurgije prilagodimo za Odjel za palijativnu skrb. To nam na području naše županije treba i nedostaje, otkrio je Marušić i kazao da je plan osigurati 50 kreveta za bolesnike.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!