Fotografija: Prepuna dvorana obnovljenog Doma kulture/Foto: Martina Čapo
Galerija
Prepuna dvorana obnovljenog Doma kulture/Foto: Martina Čapo

Bogdan Diklić: "Bjelovar još nije ni svjestan što ima. Ganut sam, jedva čekam zaigrati ovdje"

"Više od 50 posto predstava je prodano. Daleko je to od onih brojki koje su nekada krasile BOK fest, no ovo je svojevrsni test. Mi smo među prvim gradovima koji su počeli raditi događaje na ovaj način", istaknuo je Hrebak
BJELOVAR – Teško je riječima opisati sinoćnju atmosferu otvorenja 18. BOK festa u novoobnovljenom Domu kulture. Bjelovarčani su svi odreda pucali od ponosa, a razlog tome bio je i osjećaj kako se sve vraća u normalu. Bjelovar je i u tome, kako je potvrdio osobno bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je svečano otvorio Bjelovarske odjeke kazališta, među prvim gradovima u državi.

Rasprodane predstave

-Možemo biti zadovoljni. Iako nas je korona omela u prošloj godini, ove smo godine uspjeli organizirati BOK fest, doduše u nešto izmijenjenom terminu. Uvjeren sam da su ljudi željni dobrih predstava u Bjelovaru, bit će ih prikazano ukupno 12 sve do 16. rujna. Izuzetno mi je drago što je obnovljeni Dom kulture otvorila predstava našeg mladog bjelovarskog umjetnika i glumca Ivana Ožegovića. Vjerujem da će građani biti zadovoljni ne samo što se tiče kvalitete i sadržaja predstava već i samog ambijenta u Domu kulture – kazao je ponosni gradonačelnik i osvrnuo se na stroge uvjete prilikom ulaska u Dom kulture misleći pritom na obvezne COVID potvrde.

<p>Dom kulture sinoć je posebno sjao, a Bjelovarčani su bili ponosni jer naposljetku mogu ući u svoj hram kulture/Foto: Martina Čapo</p>

Dom kulture sinoć je posebno sjao, a Bjelovarčani su bili ponosni jer naposljetku mogu ući u svoj hram kulture/Foto: Martina Čapo

<p>Gordana Matunci pri ulazu pokazuje svoju Covid potvrdu/Foto: Martina Čapo</p>

Gordana Matunci pri ulazu pokazuje svoju Covid potvrdu/Foto: Martina Čapo

<p>Na ulazu je potrebno predočiti Covid potvrdu/Foto: Martina Čapo</p>

Na ulazu je potrebno predočiti Covid potvrdu/Foto: Martina Čapo

-Sigurno će taj korak neke zaustaviti, no to nije do nas. Mi smo sretni što smo i ovako mogli priuštiti građanima kulturno događanje. Dom kulture bi mogao biti pun jer ima 344 mjesta, predstava je dobro prodana, negdje oko 70 posto, a više od 50 posto ostalih predstava je u ovome trenutku prodano. Možemo reći da su to solidni rezultati s obzirom na sve ono što korona nosi sa sobom. Daleko je to od onih brojki koje su nekada krasile BOK fest kada su sve predstave bile rasprodane, no ovo je svojevrsni test. Mi smo među prvim gradovima koji su počeli raditi događaje na ovaj način, a vjerujem da će nam takva biti cijela jesen – zaključio je Hrebak.

Ganuti Bogdan Diklić

Večer je svojim dolaskom na prvu predstavu „Njemački za početnike“ u Domu kulture uveličao Bogdan Diklić, rođeni Bjelovarčanin i proslavljeni glumac.

<p>Gradonačelnik Hrebak pozdravlja proslavljenog glumca Bogdana Diklića, ujedno Bjelovarčanina koji je uveličao sinoćnji događaj/Foto: Martina Čapo</p>

Gradonačelnik Hrebak pozdravlja proslavljenog glumca Bogdana Diklića, ujedno Bjelovarčanina koji je uveličao sinoćnji događaj/Foto: Martina Čapo

-Da je ovo bilo u moje vrijeme kada sam se ja sreo s glumom koja me rodila baš ovdje na ovoj pozornici sa 17 godina, kakav bi ja glumac bio, našalio se Diklić dodavši kako je jako radostan što se Dom kulture obnovio.

-Sve čestitke Bjelovaru, mojim Bjelovarčanima i Gradu Bjelovaru. Ovo malo tko ima. Bio sam u puno profesionalnih kazališta i moram priznati da rijetko tko ima ovako nešto. Prosto, ja sam uzbuđen i ganut i jedva čekam da se eventualno nekada dogodi da zaigram ovdje – iskreno nam je odao Diklić koji bi volio još se barem jednom naći na pozornici bjelovarskog Doma kulture. Osvrnuo se i na 18. godina BOK festa.

<p>Gradonačelnik Dario Hrebak zadovoljan je prodanim ulaznicama za ovogodišnji BOK fest/Foto: Martina Čapo</p>

Gradonačelnik Dario Hrebak zadovoljan je prodanim ulaznicama za ovogodišnji BOK fest/Foto: Martina Čapo

-Radostan sam što Bjelovar ima BOK fest, njega treba čuvati i njegovati. Naročito sada se ne smije dogoditi da Dom kulture ostane bez ovakvih događanja, to bi bila grehota. U moje vrijeme, ovakvi su prostori bili kazališta, to je za nas uvijek bilo kazalište, makar su se nazivi kroz godine mijenjali. Ovaj prostor ispunjava sve uvjete za kazališne predstave, izložbe, koncerte, zapravo ne znam je li Bjelovar još uvijek svjestan što ima – zaključio je Diklić.

Ožegovićeva predstava

A ponosan i pomalo ushićen sinoć je bio i još jedan bjelovarski glumac, a njegovo ime je Ivan Ožegović. On je napisao i režirao predstavu koja je otvorila bjelovarski hram kulture.

<p>Dom kulture je doslovno blistao/Foto: Martina Čapo</p>

Dom kulture je doslovno blistao/Foto: Martina Čapo

-Otvorenje je bjelovarskog Doma kulture, gledamo predstavu „Njemački za početnike“, treba li išta više reći. Napokon je Bjelovar dobio kazalište, vjerujem da će biti super. Iako je bjelovarska publika zahtjevna, ona može biti naš najbolji prijatelj – istaknuo je Ožegović koji se osvrnuo i na ostale predstave.

<p>Dario Hrebak i Ivan Ožegović neposredno prije početka predstave/Foto: Martina Čapo</p>

Dario Hrebak i Ivan Ožegović neposredno prije početka predstave/Foto: Martina Čapo

Pogledajte kratki vidio s otvorenja...

-Pozvao bih sve Bjelovarčane da dođu i pogledaju predstave koje slijede. Program je fantastičan ove godine, ne bih ništa posebno isticao, no, eto, moj mentor Zijah Sokolović igra predstavu Medvjed pa ga moram istaknuti. Ta je predstava dobila nagradu za režiju na festivalu u Moskvi, a pogledati valja i Kabanicu, također je osvojila masu nagrada, ma sve su predstave sjajne – na kraju je zaključio Ožegović.

Poznata glumačka imena

U bjelovarskom Domu kulture glumica Mila Elegović svojim zvonkim glasom, u dobro nam poznatom stilu Marilyn Monroe, otpjevala je „Otvara se Bok fest“, i time tradicionalno označila početak trotjedne kazališne manifestacije koja već 18 godina okuplja bjelovarsku kazališnu publiku, hrvatske glumce i one iz susjednih nam zemalja.

<p>Mila Elegović zaslužila je ogroman pljesak za izvedbu "Otvara se Bok fest", /Foto: Martina Čapo</p>

Mila Elegović zaslužila je ogroman pljesak za izvedbu "Otvara se Bok fest", /Foto: Martina Čapo

Ove godine, u novoobnovljenoj dvorani bjelovarske sinagogoge, BOK fest je započeo predstavom „Njemački za početnike“, u kojoj su među glavnim akterima dvoje zapaženih talentiranih mladih glumaca odraslih u Bjelovaru, Ivan Ožegović i Ognjen Milovanović. Uz njih, na sceni su bili Mirela Brekalo Popović, Katarina Madirazza, Lana Ujević, Vini Jurčić, Ivan Vukelić, a autor ovog, prije svega zabavnog, kazališnog djela je Marul Kuljiš.

<p>Predstava je oduševila Bjelovarčane/Foto: Martina Čapo</p>

Predstava je oduševila Bjelovarčane/Foto: Martina Čapo

Sadržaj je sam po sebi zanimljiv. Na tečaju njemačkog jezika u privatnoj školi nađe se grupa naoko nespojivih ljudi. Unatoč početnim trzavicama, vrlo brzo uspiju uspostaviti humorističan i vedar odnos s profesoricom. Problem počinje kada na nastavu dođe neočekivani gost. Njegov dolazak dovodi do otkrivanja pozadinskih priča svih polaznika tečaja, koji postaje katalizator za rješavanje potisnutih problema, koji su se godinama taložili. Predstava je zabavnog i vedrog karaktera, no ne manjka umjetničke zahtjevnosti. Predstava je selektirana na Festival glumca 2021.godine.

<p>Već sada su i sve ostale predstave prodane više od 50 posto/Foto: Martina Čapo</p>

Već sada su i sve ostale predstave prodane više od 50 posto/Foto: Martina Čapo