Fotografija: Pred Bjelovarčanima je bogata jesen/ Foto: Deni Marčinković/Martina Čapo/CUK Bjelovar
Galerija
Pred Bjelovarčanima je bogata jesen/ Foto: Deni Marčinković/Martina Čapo/CUK Bjelovar

Bogat jesenski kazališni program u Bjelovaru: "Cilj je uspostaviti profesionalno kazalište"

"Ide korak po korak. Najprije moramo stvoriti infrastrukturu, ali ne u smislu zgrade, jer to imamo, već institucijsku infrastrukturu. A prije svega moramo naviknuti publiku na kazalište", kaže HrebakCabaretom Zagrepčanke i statičar, u izvedbi zagrebačke Komedije započet će jesenska sezona sjajnog projekta "Kazalište u gostima", čulo se na današnjoj konferenciji za medije.

- Bjelovarčani se sve više navikavaju na ozbiljan i bogat kazališni sadržaj. Želja je dva puta mjesečno u našem gradu imati kazališne predstave. Naime, u budućnosti nam je cilj imati profesionalno kazalište, no do tog cilja želimo doći korak po korak. Naš glumac Ivan Ožegović, ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Denis Hladiš, voditeljica Bjelovarskog kazališta Maja Fabičević, ali i još neki naši sugrađani iz svijeta kazališta, zajedno s nama razvijaju strategiju upravo u tom smjeru. Za sada se to pokazalo poprilično učinkovitim, odnosno uvidjeli smo da u Bjelovaru postoji interes za ozbiljnim programom, naglasio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Bogata kazališna jesen

Prema riječima ravnatelja KMC-a Denisa Hladiša, prva predstava, Cabaret Zagrepčanke i statičar, na rasporedu je 20. rujna u Domu kulture.

- U listopadu smo pripremili tri poslastice i to predstavu Hit teatra Udavače, u kojoj glumi naša Erna Rudnički, potom nam u goste dolaze HNK Šibenik s glazbeno-poetsko-scenskim događajem Arsenov feral, posvećen Arsenu Dediću te sarajevska hit predstava Dame biraju. Nadam se da će Bjelovarčani u velikom broju pohoditi Dom kulture. Inače, u prvom dijelu sezone imali smo šest predstava koje su okupile 1500 ljudi, poručio je Hladiš.

Ivan Ožegović, Maja Fabičević, Denis Hladiš i Dario Hrebak//Foto: Deni Marčinković
Ivan Ožegović, Maja Fabičević, Denis Hladiš i Dario Hrebak//Foto: Deni Marčinković

Za repertoar projekta "Kazalište u gostima" najzaslužniji je Ivan Ožegović, koji je ovom prilikom poručio da će i u jesenskoj shemi u Bjelovar stići sjajne predstave.

- Najvjerojatnije nam u studenom dolaze predstave zagrebačkog HNK-a i Kerempuha, dok u prosincu stiže također Kerempuhova predstava Ja od jutra nisam stao, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti građane. Nadalje, u pregovorima smo i s Teatrom Exit, odnosno moramo samo uskladiti datume, kazao je Ožegović te se osvrnuo na ideju uvođenja profesionalnog kazališta u Bjelovaru.

Put do profesionalnog kazališta

- Prvi sam koji želi da Dom kulture zaživi u još većem obimu. Međutim, bez Grada je bilo koji korak nemoguć. Super je što je došlo do ove suradnje. Također, velika je stvar što imamo nekoliko mladih Bjelovarčana na akademijama u Sarajevu i Zagrebu, kao i naše glumce sa stalnim angažmanom u zagrebačkom ili osječkom kazalištu. Kad tome dodamo naše velikane Bogdana Diklića te Gorana i Bojana Navojca, doista možemo da smo "Grad glumaca". Mnogi gradovi sve bi dali da imaju barem jednog glumca. Drugim riječima, doista ne napadam Grad, no želio bih da sve to nabrojano dodatno iskoristimo, na dobrobit svih, pojasnio je Ožegović.

Dugoročni cilj je osnivanje profesionalnog kazališta u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Dugoročni cilj je osnivanje profesionalnog kazališta u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Na sve ponovno nadovezao gradonačelnik Hrebak.

- Svi imamo isti cilj, no treba reći da bi nas profesionalno kazalište stajalo oko četiri ili pet milijuna kuna godišnje. Najprije moramo stvoriti infrastrukturu, ali ne u smislu zgrade, jer to imamo, već institucijsku infrastrukturu. A prije svega toga moramo naviknuti publiku na kazalište. Zamislite samo da ulupamo toliko novac, a na predstavu dođe 20 ljudi. To nema nikakvog smisla. Zato kroz ovakve priče želimo stvoriti publiku, naučiti je i naviknuti da dolazi u kazalište, a potom joj ponuditi dodatnu kvalitetu, zaključio je Hrebak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!