Fotografija: Sjajno ljeto čeka nas u Bjelovaru/Foto: Grad Bjelovar, MojPortal
Galerija
Sjajno ljeto čeka nas u Bjelovaru/Foto: Grad Bjelovar, MojPortal

Bjelovarsko kulturno ljeto kreće 29. lipnja: "Nikad više koncerata, filmskih večeri, igraonica..."

"Oko 90 posto programa odvijat će se u Boho parku. Bit će za svakoga ponešto. A program će biti sadržajniji nego ikada ranije", poručili su organizatoriBJELOVAR - Uskoro kreće Bjelovarsko kulturno ljeto koje i ove godine organizira Grad Bjelovar. Manifestacija počinje 29. lipnja i trajat će sve do 2. rujna, moglo se čuti na današnjoj press konferenciji.

- U dva i pol mjeseca građani će, među ostalim, moći sudjelovati u brojnim tradicijskim i zabavnim koncertima, književnim večerima, predstavama, predavanjima, filmskim večerima, poručili su iz Grada Bjelovara.

Glavnina programa odvijat će se u Boho parku/Foto: Grad Bjelovar
Glavnina programa odvijat će se u Boho parku/Foto: Grad Bjelovar

Kako kažu, na samom početku, unutar Bjelovarskog kulturnog ljeta, održat će se i zasebni festival, već poznat ljubiteljima jazz glazbe, Jazzica, koji će trajati od 29. lipnja do 2. srpnja.

Vedran Ružić otvara Jazzicu

- Većina programa, oko 90 posto odvijat će se u Boho parku. Program će biti raznolik, bit će za svakoga ponešto. Riječ je od 20-ak koncerata, 15 filmskih večeri, četiri izložbe, tri promocije knjiga, radionicama, igraonicama.

Mnogi Bjelovarčani koji se vraćaju s mora ili tek na more odlaze, provest će dio svog ljeta uživajući u programu, istaknuo je odmah na početku bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Pojasnio je i kako su izdvajanja Grada za ovu manifestaciju triput manja njego nekada, odnosno danas iznose tek 10 tisuća eura.

- Zahvaljujući dobroj volji i volonterizmu svih onih koji su uključeni u samu organizaciju, program će biti sadržajniji nego ranije, kazao je.

Tvrtko Hopek iz Grada Bjelovara pojasnio je što nas sve očekuje na Jazzici koja će se održati od 29. lipnja do 2. srpnja. Inače, ovaj festival slavi peti rođendan pa je samim tim pripremljeno i pet koncerata.

Tvrtko Hopek/Foto: MojPortal
Tvrtko Hopek/Foto: MojPortal

- Vedran Ružić otvara Jazzicu sa svojim projektom Šest metara. 30. lipnja u Bjelovar stiže Balkan Zoo, band Marija Rašića, koji će se predstaviti glazbom kroz koju se isprepliću svi stilovi pomiješani s balkanskim melosom. Zvonimir Radišić Trio, miks tradicionalnog jazza i klasike te The Cool Jazz Duo, dva jazz velikana Veljka Glodića i Saše Nestorovića stižu 1. srpnja. Acustic duo, spoj klasične, jazz, pop i rok glazbe i folklora nas očekuje 2. srpnja, najavio je Hopek.

Ravnatelj KMC-a Bjelovar Denis Hladiš predstavio je filmski dio Bjelovarskog kulturnog ljeta.

„Ljeto u atriju“

- Bit će filmova za sve, od animiranih preko komedija i akcije do block bustera. U Bjelovar stiže Kralj lavova, Dnevnik Pauline P. i brojni drugi, najavio je.

Denis Hladiš/Foto: MojPortal
Denis Hladiš/Foto: MojPortal

U bjelovarski Muzej pak, vraća se program „Ljeto u atriju“. Kako je istaknula Marijana Dragičević, zamjenica ravnatelja Muzeja Bjelovar, u Muzeju će se održati povijesni kviz i dvije blic izložbe.

Marijana Dragičević/Foto: MojPortal
Marijana Dragičević/Foto: MojPortal

- Jedna će biti talijanska večer kroz koju ćemo predstaviti Italiju kao državu s naglaskom na glazbu, a druga je romantična strana arheologije. Imat ćemo i književnu večer na kojoj će sudjelovati Pavao Pavličić, Goran Tribuson i Ratko Cvetnić, istaknula je Dragičević.

U manifestaciji Bjelovarsko kulturno ljeto i ove godine sudjeluje Centar za cjeloživotno učenje i kulturu.

Ivana Hrpao/Foto: MojPortal
Ivana Hrpao/Foto: MojPortal

- Imat ćemo radionicu slikanja Čarolija boja, radionice engleskog i francuskog jezika, popularni detektivski tjedan, kao i CUKni na kviz utorkom kojim želimo promovirati znanje i druženje obitelji te oslikaj BOHO park. Nove radionice su radionice mentalnog zdravlja „Nisam dovoljno mlad da znam sve“ koje će se održati kroz 10 radionica s različitim temama. A pripremili smo i turnir u društvenim igrama CUKni na igru, radionicu Elastična zabava kroz koju će se svi zainteresirani imati priliku okušati u igri gumi gumi i na hulahopu te radionicu cirkuskih vještina, kazala je ravnateljica CUK-a Ivana Hrpalo.

Projekcije filmova

Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar predstavila je bogat program koji oni pripremaju, a koji započinje otvorenjem izložbe Rapsodija svile i čipke 7. srpnja.

KMC Bjelovar
KMC Bjelovar

- U BOHO parku 12. srpnja bit će održana projekcija promotivnog filma o knjižnici, a 27. srpnja će biti održana promocija dvije knjige – Pjesma u doba korone Aleksandra Dragaša i Mate Škugora Glazba za žedno uho. Nastavljamo s još jednom projekcijom filma Ostani sigurno, progovori javno, a 24. kolovoza na red dolazi promocija knjige Ne postoji sutra u Atru: Priče iz Afrike koju će predstaviti Martina Divić. Valentina Vedriš i Maja Kokan će na izložbi predstaviti svoje kreativne krpice. Pripremili smo i bogat program za djecu. Svake subote održavat će se čitaonice za djecu svih uzrasta, a na dječjem odjelu će se održavati tradicionalni tečajevi Što znam ja, znat ćeš i ti, istaknula je Štivić.

Osnovnoškolci su osim zbog novog znanja, veoma sretni i zbog druženja s novim prijateljima/Foto: Martina Čapo
Osnovnoškolci su osim zbog novog znanja, veoma sretni i zbog druženja s novim prijateljima/Foto: Martina Čapo
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!