Fotografija: Foto: Cropix, MojPortal
Galerija
Foto: Cropix, MojPortal

Bjelovarsko-bilogorski vatrogasci gasili požar kod Dubrovnika: "Već u prvoj smjeni morali na teren"

"Srećom, sve je dobro završilo jer se brzo i dobro reagiralo. U gašenju su sudjelovale i kopnene i zračne vatrogasne snage", otkriva Josip HegerU gašenju velikog požara koji je prije nekoliko dana izbio kod Dubrovnika sudjelovali su i vatrogasci iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, i ove godine Vatrogasna zajednica BBŽ tijekom cijeloga ljeta kolegama na Jadranu šalje ispomoć.

- Naši su kolege smješteni u Dubrovniku u interventnoj vatrogasnoj postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice te djeluju prema potrebi. Na žalost, već u prvoj smjeni došlo je do požara u čijem gašenju su sudjelovali i naši vatrogasci. Srećom, sve je dobro završilo jer se brzo i dobro reagiralo, u gašenju su sudjelovale i kopnene i zračne vatrogasne snage – otkriva Josip Heger, zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Josip Heger/ Foto: Deni Marčinković
Josip Heger/ Foto: Deni Marčinković

Obučeni profesionalnci

Vatrogasci iz BBŽ-a u Dubrovniku će se smjenjivati svaka dva tjedna, a u svakoj smjeni odlazi ih šestero.

- Uglavnom su to profesionalni vatrogasci, članovi naših javnih vatrogasnih postrojbi, no ove godine pridružuju im se i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Garešnice i Končanice. No, i dobrovoljni vatrogasci koji odlaze na dislokacije moraju proći posebnu obuku. Nakon fizičke provjere, imaju dva dana predavanja te praktičnu nastavu – pojašnjava zapovjednik Heger, dodajući kako je spremnost županijskih dobrovoljnih vatrogasaca na visokoj razini, pojedine ekipe prošle su čak i helikoptersku obuku.


Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (Ilustracija)

Osim za moguće intervencije na moru, vatrogasci iz Bjelovarsko-bilogorske županije spremni su i za sve druge vrste ugroza, napominje njihov zapovjednik.

Izvanredne situacije

- Na žalost, u posljednje vrijeme svjedočimo različitim izvanrednim situacijama, kao što su poplave i potresi. Imamo ekipe koje su spremne intervenirati i u takvim situacijama u različitim dijelovima zemlje. Svake godine u travnju radimo raspored ekipa za eventualne dislokacije tako da smo u svakom trenutku na sve spremni – kaže Heger.

Iako je dobro znati da su žurne službe spremne za svaku situaciju, ipak se nadajmo kako će ovoga ljeta, ali i ubuduće imati što manje posla.


Foto: Vlado Kos/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Vlado Kos/CROPIX (Ilustracija)

Dodajmo kako su prije tri dana i Končaničani otpremili svojeg vatrogasca na Jadran. I to zajedno s daruvarskim vatrogascima.

Foto: DVD Končanica
Foto: DVD Končanica

Kako su poručili iz DVD-a Končanica, njihov kolega 26. lipnja u noći upućen je na redovnu dislokaciju ispomoći profesionalcima s njihovim profesionalcima iz JVP-a Daruvara u Dubrovnik-Zvekovica gdje će ostati 15 dana.

- Kolega sretno i što manje posla, poručuju iz DVD-a Končanica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!