Fotografija: Foto: Deni Marčinković
Galerija
Foto: Deni Marčinković

Bjelovarskim slavujima-fakinima odobren projekt vrijedan milijun i pol kuna

Kroz 30 mjeseci, koliko projekt traje, provest će se preko 300 aktivnost na kojima će biti okupljeno više od 250 umirovljenika, rekao je ĆurićUmirovljeničkoj udruzi Bjelovarski slavuji – fakini, odobren EU projekt naziva „Povećanje kvalitete života umirovljenika aktivnim starenjem u Bjelovaru“. Riječ je o gotovo milijun i pol kuna vrijednom projektu koji za cilj ima jačanje kapaciteta umirovljeničkih udruga, odnosno povećanje kvalitete njihovih života te socijalne uključenosti. 

U preko 300 raznih aktivnosti sudjelovat će više od 250 umirovljenika/ Foto: Deni Marčinković
U preko 300 raznih aktivnosti sudjelovat će više od 250 umirovljenika/ Foto: Deni Marčinković

- Kroz 30 mjeseci, koliko projekt traje, provest će se preko 300 aktivnost na kojima će biti okupljeno više od 250 umirovljenika. Tu ponajprije mislim na rekreativne odlaske u toplice, edukacije za uzgajivača i prerađivača ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, edukacije na teme psihofizičkog zdravlja umirovljenika, ali i razni kulturni događaji, rekao je predsjednik Bjelovarskih slavuja-fakina Ivan Ćurić.

Ivan Ćurić/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Ćurić/ Foto: Deni Marčinković

Partneri u provedbi ovog hvale vrijednog projekta su Grad Bjelovar te Udruga žena Gudovac, koja će polaznicima pomoći u izradi pisanica.

- Cilj naše udruge je očuvanje kulturne baštine, a osnovno naše polazište je pisanica iz Gudovca, koja datira iz 15. stoljeća i time je jedna od najstarijih u Europi, a pronađena je upravo na našem lokalitetu. Uz pomoć Grada i Gradskog muzeja, izradilo smo i repliku te pisanice kojom promoviramo naš grad. Također, u zadnjih nekoliko godina izradile smo 72 pisanice koju su ukrašavale gradski korzo za vrijeme Uskrsa, a sada želimo pomoći i Bjelovarskim slavujima, poručila je predsjednica Udruge žena Gudovac Vesna Belošević.

Vesna Belošević/ Foto: Deni Marčinković
Vesna Belošević/ Foto: Deni Marčinković

Od ukupnih 1.465,842 kuna, u fondovima Europske unije za provedbu projekta osigurat će se 1.245,966 kuna, dok se preostalih dvjestotinjak tisuća kuna izdvojiti iz državnog proračuna. 

- Veseli me što je udruzi Bjelovarski slavuji-fakini odobren ovaj uistinu dobar i vrijedan projekt. Zahvaljujući europskom novcu u idućih 30 mjeseci naši umirovljenici moći će se aktivno družiti i sudjelovati na razni edukacijama čime će ih se motivirati i potaknuti na rad, a sve u svrhu što kvalitetnijeg provođenja umirovljeničkih dana, zaključio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.  

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Uvodna konferencija projekta/ Foto: Deni Marčinković
Uvodna konferencija projekta/ Foto: Deni Marčinković