Fotografija: Danas je potpisan sporazum o suradnji VUB-a i EBB-a/ Foto: EBB
Danas je potpisan sporazum o suradnji VUB-a i EBB-a/ Foto: EBB

Bjelovarski studenti napravili aplikaciju za učenike svih ekonomskih škola u Hrvatskoj

Cilj aplikacije je omogućiti učenicima korištenje suvremenih tehnologija u obavljanju svakodnevnih poslova vježbeničke tvrtke
Suradnja Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar i Veleučilišta u Bjelovaru započela je prije više od godinu dana kada su profesorica Nikolina Stanivuković Medak i profesor Tomislav Adamović došli do ideje povezivanja stručne prakse studenata s praktičnom nastavom učenika.

Studenti Marko Preskočil i Ivan Šimunović svoju stručnu praksu odradili su kroz programiranje aplikacije za vježbeničke tvrtke, koju će za obavljanje praktične nastave moći koristiti svi učenici srednjih ekonomskih škola Republike Hrvatske. Proces programiranja ove aplikacije bio je izazovan kako za studente, tako i za profesore mentore, a ovaj dugotrajan proces ušao je u završnu fazu. 

Razvijanje poduzetničkih vještina

Profesorica Nikolina Stanivuković Medak već niz godina u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar predaje predmet Vježbenička tvrtka u sklopu kojeg učenici obavljaju svoju praktičnu nastavu.

- Kroz ovaj predmet učenici razvijaju poduzetničke vještine radeći kao zaposlenici u vježbeničkim tvrtkama koje su sami osnovali te poslovanjem na virtualnom tržištu s ostalim vježbeničkim tvrtkama. Kako bi olakšala učenicima svakodnevnu administraciju i vođenje poslovanja vježbeničke tvrtke, osmislila je ovu vrlo jednostavnu aplikaciju te zajedno s profesorom Adamovićem razvila koncept koji su studenti uspješno realizirali, kazala je profesorica Stanivuković Medak. 

Dodala je i to da će aplikacija učenicima omogućit vođenje cjelokupnog poslovanja online, od evidencije ulazno-izlazne pošte, evidencije radnog vremena i putnih naloga, do skladišnog poslovanja, obračuna plaća i vođenja dnevnika knjiženja te niz drugih evidencija kao i njihovo arhiviranje. 

Besplatno korištenje svim školama

- Nadalje, aplikacija je podijeljena na četiri odjela i to administracija, nabava i skladište, financije i računovodstvo te prodaja. Učenici će, ovisno o odjelu u kojemu su zaposleni, moći odrađivati zadatke iz svog područja i pri tome bilježiti sve obavljene radne zadatke u dnevnik rada kako bi nastavnik mogao pratiti njihov rad, istaknula je Stanivuković Medak.

Cilj aplikacije je omogućiti učenicima korištenje suvremenih tehnologija u obavljanju svakodnevnih poslova vježbeničke tvrtke. U prvoj, testnoj fazi, moći će je koristiti samo vježbeničke tvrtke iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, a nakon završetka testne faze, aplikacija će biti dostupna svima te će ju moći koristiti sve zainteresirane škole i to potpuno besplatno.

Recimo i to da je danas i potpisan sporazum o suradnji između Veleučilišta u Bjelovaru i Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, na kojemu su prisustvovali dekanica Zrinka Puharić, prodekan Tomislav Adamović, ravnatelj Vlado Štefanac te profesorica Nikolina Stanivuković Medak.