Fotografija: Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Galerija
Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Bjelovarski srednjoškolci rade na suzbijanju elektroničkog nasilja: "Moramo razviti svijest"

Učenici su izradili scenarije i snimili tri edukativna videa naziva Zaslužuješ bolje, Tračing i Toksična veza. Kreirali su i „kartice razmišljalice“ koje potiču raspravu na temu elektroničkog nasiljaBJELOVAR – U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar krajem 2023. godine priveden je kraju jednogodišnji projekt pod nazivom  „#ToNijeLjubav“ čiji je cilj bio prevencija elektroničkog nasilja u vezama mladih.

Nositelj projekta je organizacija CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje), a podržan je od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Uz Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar sudjelovale su Srednja škola Glina, Ekonomska škola Požega, Srednja škola Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline  i  Ekonomska škola Sisak.

Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Nakon edukacije nastavnika te edukacije vršnjačkih edukatora održane su radionice u razrednim odjelima.

- Razgovarali smo i obrazlagali osnovne pojmove koji se vezuju uz elektroničko nasilje te analizirali brojne primjere i iskustva učenika i učenica.

Postavljanje granica

Također smo analizirali rezultate istraživanja „Online seksualno uznemiravanje i mentalno zdravlje srednjoškolaca“ koje je u Hrvatskoj 2022. godine proveo Centar za sigurniji Internet (tim deSHAME Hrvatska) na reprezentativnom uzorku od 2016 učenika prvih i trećih razreda srednjih škola  u 20 škola, u 21 županiji. Svrha istraživanja bila je istražiti spoznaje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca u online okruženju te saznati koliko su srednjoškolci izloženi štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju putem interneta. Posebno smo se osvrnuli na rezultate koji kazuju da mladi više koriste Internet nego prije pandemije (90% mladih koristi internet do 8 sati dnevno), da je 93% mladih svjedočilo seksualnom uznemiravanju na internetu te da više od 40 posto ne bi prijavilo takvo ponašanje i da bi time samo pogoršali stvar. Bio je to povod i za raspravu o različitim oblicima elektroničkog seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, neprihvatljivosti takvih ponašanja, posljedicama, postavljanju granica u elektroničkoj komunikaciji, o tome kako pružiti podršku i gdje potražiti pomoć te važnosti edukacije i uvrštavanja ovih tema u školske preventivne programe, pojašnjava Ornela Malogorski, koordinaorica projekta i pedagoginja u školi.

Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Zadnje aktivnosti, dodaje, posvećene su kreativnom izražavanju učenika pri čemu su posebno bili aktivni učenici 3. b razreda Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar koji su izradili scenarije i snimili tri edukativna videa naziva Zaslužuješ bolje, Tračing i Toksična veza. Učenici su također osmislili i kreirali edukativne „kartice razmišljalice“ koje potiču raspravu na temu elektroničkog nasilja u vezama mladih te će biti dostavljene školama i koristit će se u daljnjim edukacijama. 

Preventivni programi

Elektroničko nasilje, jednako kao i drugi oblici nasilja, ostavlja negativne posljedice na osobni, obiteljski, školski i društveni život mlade osobe koja doživljava nasilje. Stigmatizacija i etiketiranje, tuga, ljutnja, anksioznost, depresivnost, usamljenost, loša slika o sebi, nisko samopoštovanje i samopouzdanje, samoozljeđivanje, suicidalne misli, samo su neke od posljedica elektroničkog nasilja koje osoba može osjetiti u trenutku kada doživljava nasilje, neposredno poslije ili značajno vrijeme nakon što je nasilje završilo. Sve to navedeno kao i provedene aktivnosti i tema projekta ukazuju na nužnost rada na ovim temama, obavezno uvrštavanje u školske kurikulume i preventivne programe.

Ornela Malogorski/Foto: Privatni album
Ornela Malogorski/Foto: Privatni album

Koordinatorica projekta je pedagoginja Ornela Malogorski, edukacijske kartice dizajnirala je Ivana Ivanušec, a za snimanje i montažu videa zaslužan je Štefan Brajković.

Ovaj projekt dio je preventivnih programa i vrijedan je doprinos razvijanju svijesti o važnosti suzbijanja elektroničkog nasilja u vezama mladih i općenito rodno uvjetovanog nasilja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!