Fotografija: Cilj Projekta građanin je odgojiti i obrazovati odgovornog, savjesnog, svjesnog i zadovoljnog  građanina.To je pomoć učenicima u savladavanju abecede političke participacije/Foto: Ornela Malogorski
Galerija
Cilj Projekta građanin je odgojiti i obrazovati odgovornog, savjesnog, svjesnog i zadovoljnog  građanina.To je pomoć učenicima u savladavanju abecede političke participacije/Foto: Ornela Malogorski

Bjelovarski srednjoškolci prvi put u Projektu građanin: "Gimnazijalke predložene za državnu smotru"

Učenice Gimnazije Bjelovar pod nazivom Lovci na umove (Stela Balenović, Ela Dolenac, Marijeta Nemec i Iva Pogledić) bavile su se temom darovitih učenika i predstavile rad "Razvij znanje budi nadaren!”BJELOVAR – Prošli tjedan održana je prva Smotra projekata Građanskoga odgoja i obrazovanja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i to u kategoriji Projekt građanin. Iako se već godinama provodi u Hrvatskoj, ovo je prva takva smotra u BBŽ-u. 

Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski

Kako nam kaže Ornela Malogorski, pedagoginja u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar, Smotra je dio natjecanja Agencije za odgoj i obrazovanje, a domaćin je bila Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar kao sjedište Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje i srodne međupredmetne teme.

Uče kako izraziti svoje mišljenje

-Cilj Projekta građanin je odgojiti i obrazovati odgovornog, savjesnog, svjesnog i zadovoljnog  građanina. Kroz zadatke, to je pomoć učenicima u savladavanju abecede političke participacije, što znači: poučiti učenike kako mogu izraziti svoje mišljenje, kako uočiti probleme zajednice u kojoj žive, ali i procijeniti koje su razine vlasti odgovorne za rješavanje tih problema te naučiti da mogu, i kako sve mogu, utjecati na odluke vlasti, ističe Malogorski.

Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski

Hrabre i marljive učenice Gimnazije Bjelovar pod nazivom Lovci na umove (Stela Balenović, Ela Dolenac, Marijeta Nemec i Iva Pogledić) vođene mentoricom profesoricom Željkom Holjević zajedno s ostalim učenicima iz svoje škole bavile su se temom darovitih učenika, odnosno problemom nepostojanja dodatnih sadržaj za učenike poput centra izvrsnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Predloženi za državnu smotru

-Predstavile su rad pod nazivom “Razvij znanje budi nadaren!”. Uz istraživanje dosadašnjih iskustava, zakonske regulative, stavova učenika, lokalne vlasti, proučile su i prednosti i nedostatke kao i plan rješavanja problema te sve izložile kroz četiri područja: istraživanje i objašnjenja problema, istraživanje alternativnih politika za rješavanje problema, predlaganje javnih politika za rješavanje problema, plan akcije za rješavanje problema. Na kraju su se osvrnule na portfelj i dokumentacijsku mapu koju su tako morale donijeti kao dokaz rada na županijsku smotru.

Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski

Povjerenstvo, odnosno suci procjenitelji iznijeli su puno pohvala na rad učenica te sugerirali kako mogu biti još bolje. Suci procjenitelji bile su dr. sc. Zdenka Brebrić, Ivanka Jareb, dipl. iur. i Ornela Malogorski, prof. izvrsna savjetnica.

-Lovci na umove bjelovarske Gimnazije predloženi su za državnu smotru koja će se održati 20. svibnja u Zagrebu te se nadamo da će biti i pozvani. Čestitamo učenicama i mentorici te svima koji su pomogli da se ovo natjecanje po prvi puta održi u našoj županiji, a iduće godine očekujemo još ekipa.

Foto: Ornela Malogorski
Foto: Ornela Malogorski

Naime, želja nam je potaknuti druge učenike, učitelje i nastavnike da se uključe jer su ovi projekti iznimno vrijedni, zaključuje prof. Ornela.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!