Fotografija: Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski proračun veći za 33 posto nego lani: "Idemo u novo porezno rasterećenje"

"Dok će vam u drugim gradovima derati kožu visokim porezima, u Bjelovaru će vaše plaće i investicije vrijediti više", kaže HrebakProračun Grada Bjelovara nikada se nije bolje punio. U prilog tome idu i podaci o prihodu poreza na dohodak za prva čertiri mjeseca ove godine. Prihod u travnju, primjerice, veći je za 33 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je za prvi kvartal povećanje prihoda veće za 18 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Točnije, za prvi je kvartal ove godine ukupno prihodovano 5.599.001,50 €, dok je u istom razdoblju prošle godine prihod od poreza na dohodak iznosio 4.597.296,88 €. Riječ je, dakle, o povećanju višem od milijun eura za prvi kvartal, javljaju iz Grada Bjelovara.

Niža stopa poreza

Dokazuje to i da gospodarstvo Grada Bjelovara izvrsno napreduje, unatoč činjenici da se radi o najvećem hrvatskom gradu s najmanjim porezima, odnosno najmanjom stopom poreza na dohodak koja od 1. siječnja ove godine iznosi 18 posto, dok je viša stopa 28 posto. Dodatno, ovaj mjesec Gradsko vijeće Grada Bjelovara, dizat će ruke za još nižu stopu poreza na dohodak za veće plaće, koja bi se trebala spustiti na zakonski minimalnih 25 posto, a primijenjivat će se od sljedeće godine. 

- Vizija Grada Bjelovara je smanjiti sve moguće poreze na najmanju moguću mjeru i korištenjem europskih sredstava nadomjestiti taj segment. S druge strane, želimo poslati snažnu poruku građanima i gospodarstvu da njihov euro u Bjelovaru vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Dok će vam u drugim gradovima derati kožu visokim porezima, u Bjelovaru će vaše plaće i investicije vrijediti više. S obzirom da smo pronašli toplu vodu u gospodarskoj zoni, topline od 83°C, s kojom planiramo grijati hale i druge proizvodne objekte te staklenike, te da u tu gospodarsku zonu dolazi i ubrzano se gradi brza cesta koja će krajem sljedeće godine biti i gotova, s ovako povoljnim investitorskim uvjetima Bjelovar će postati najpoželjnije mjesto za investiranje u Hrvatskoj. Ponosan sam na činjenicu da je Bjelovar najveći hrvatski grad s najmanjim porezima u državi – ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kao pola Pelješkog mosta

Treba dodati da je Grad Bjelovar pokrenuo najveći investicijski val u svojoj povijesti u iznosu višem od 200 milijuna eura, koji će se u Bjelovaru realizirati u sljedeće dvije godine. Gradonačelnik Hrebak naglašava da je riječ o velikom iznosu, slikovitije rečeno o vrijednosti gradnje pola Pelješkog mosta što ima velik značaj kada je razvoj gospodarstva u pitanju, kao i dizanje standarda života građana.

Podsjetimo, u Bjelovaru se gradi studentski dom, nova škola sa sportskom dvoranom, čime će biti omogućena i jednosmjenska nastava u čitavom gradu, grade se čak tri nova vrtića, gimnastička dvorana, digitalni inovacijski centar - HUB, nova zgrada Državnog arhiva, Zeleni centar, nova gospodarska zona, izgrađen je suvremen sustav gospodarenja otpadom, milijunska su ulaganja u vodno-komunalni sustav, a kruna investicijskog vala je gradnja bjelovarskih toplica u vrijednosti od 48 milijuna eura s PDV-om, za što je iz NPOO-a dobiveno 17 milijuna eura.

Svemu tome zasigurno pridonosi i brzina rješavanja administracije pa treba naglasiti i da je Grad Bjelovar drugi grad u Hrvatskoj prema brzini izdavanja građevinskih dozvola, poručuju iz Grada.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!