Fotografija: Članovi bjelovarski udruga osoba s invaliditetom održali su konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Članovi bjelovarski udruga osoba s invaliditetom održali su konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski invalidi obilježili svoj dan: "U samo dva kafića na korzu može se ući kolicima"

Čovjek se radi toga naprosto loše osjeća. Uskoro ćemo provesti akciju kojom želimo utvrditi što je sve po gradu napravljeno po pitanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom, a krećemo od korza, kaže NovoselPredstavnici bjelovarskih udruga osoba s invaliditetom održali su zajedničku konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca.

Predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Tomislav Novosel, tom je prilikom u ime svih članova pojasnio što ovaj dan za njih zapravo znači.

- Mi invalidi pripadamo najbrojnijom svjetskog manjini, jer nas je na lokalnoj i globalnoj razini oko 10 posto. Ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom održava se pod krilaticom koju već dugi niz godina šaljemo društvu, a to je osnaživanje osoba s invaliditetom te osiguravanja inkluzivnosti i jednakosti, uz dodatak, a to je uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta, poručio je Novosel.

U najavi nova akcija

Nadalje, u svom izlaganju Novosel je predstavio brojne projekte koje udruge provode, poput projekta pomoćnici u kući, osobnih asistenata, Zaželi i brojnih drugih, a usput je i pozvao saborske zastupnike iz BBŽ da se intenzivnije uključe u osiguravanje EU novca za njihove udruge, kao i za donošenje strategija i zakona koji će invalidima olakšati svakodnevicu. Također, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar ukazao je i na neke od problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. 

Obilježavanje je održano u hotelu Central/ Foto: Deni Marčinković
Obilježavanje je održano u hotelu Central/ Foto: Deni Marčinković

- Htjeli smo danas popiti kavu na gradskom korzu, međutim desetak nas je u invalidskim kolicima. Jedva smo pronašli dva objekta koja imaju pristup za nas. Čovjek se radi toga naprosto loše osjeća. Kroz dva tjedna provest ćemo akciju "Grad Bjelovar - prijatelj ranjivih skupina", a krenut ćemo od Gimnazije Bjelovar dalje preko korza. Cilj nam je vidjeti što je napravljeno po pitanju pristupačnosti usluga pravnih subjekata za osobe s invaliditetom, naglasio je Novosel. 

Također, poručio je i to da se županijsko Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, koje je osnovano prije godinu dana, još uvijek nije sastalo, dodavši da je predsjednik podnio ostavku, o čemu, tvrdi, Županija nije obavijestila ostale članova. 

Dva ključna zakona

Gošća današnje konferencije, i to u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora, bila je i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja je tom prilikom članovima udruga osoba s invaliditetom poručila da se sami moraju boriti za svoj status.

- Bez vašeg pritiska, naravno na lijep i kulturan način, nema ništa. Samo vi možete biti korektori vaših života i reagirati za svaki subjekt koji nije pristupačan i tražiti da se on prilagodi, istaknula je Lukačić te se okrenula donošenju dva vrlo bitna zakona za ovu skupinu ljudi, a to su Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Gošća današnjeg susreta bila je saborska zastupnica/Foto: Deni Marčinković
Gošća današnjeg susreta bila je saborska zastupnica/Foto: Deni Marčinković

- Prije nekoliko dana pojavila se informacija da ti zakoni neće ići, međutim to nije točno. Zakon o osobnoj asistenciji je u javnom savjetovanju, a Zakon o inkluzivnom dodatku ići će odmah nakon njega. Oni potom idu u daljnju saborsku proceduru, no najkasnije do 1. srpnja 2023., odnosno 1. siječnja 2024. godine, oni će biti usvojeni, a možda i puno prije, pored ostalog poručila je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.