Fotografija: Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Bjelovarski invalidi dobivaju kazne za parkiranje, Hrebak opovrgava: "Širi se panika"

Nikakvo Gradsko vijeće, nikakav zločesti Hrebak nije donio novu skandaloznu odluku po kojoj se kažnjavaju osobe s invaliditetom, poručuje bjelovarski gradonačelnikNakon što je jučer Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar svim medijima poslao poruku o najnovijem problemu s kojim se navodno suočavaju članovi udruge, jutros je na tu temu gradonačelnik Dario Hrebak sazvao press konferenciju.

"Nikakav zločesti Hrebak"

Naime, Novosel je upozorio kako je prije 7 ili 8 godina Gradsko vijeće Grada Bjelovara donijelo Odluku o besplatnom parkiranju invalida na "plava" parkirališta. No, kako je naglasio, prije dva mjeseca u Udrugu su počele stizati pritužbe na kazne koje su članovi počeli dobivati. Novosel se zapitao je li odluka od prije nekoliko godina poništena, zaboravljena ili nešto treće.

Gradonačelnik Dario Hrebak odmah na početku je kazao kako je riječ o netočnim informacijama. Pojasnio je kako odluka koja vrijedi i danas datira iz 2014. godine.

Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

- Nikakvo Gradsko vijeće, nikakav zločesti Hrebak nije donio novu skandaloznu odluku po kojoj se kažnjavaju osobe s invaliditetom. Došli smo do razine da se informacije šalju neprovjereno i da se diže panika. No, to ne znači da se problemi ne trebaju rješavati. Nas je ovaj problem ponukao da krenemo u nove planove i nove odluke vezane uz parkiranje, kazao je Hrebak ne želeći otkrivati detalje.

Rekao je tek da će cijelu odluku revidirati i zajedno sa stručnim službama Grada i Komunalcem donijeti izmjene prilagođene današnjem vremenu i praksi u drugim gradovima. Osvrnuo se kratko i na činjenicu da mnogi građani zlorabe iskaznice članova obitelji koji su zapravo osobe s invaliditetom pa se s tim istim iskaznicama parkiraju i oni.

Pročelnica Upravnoga odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Kristina Kocur pojasnila je detalje Odluke iz 2014. godine.

Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

- Oslobođeni naplate parkiranja su službena vozila MUP-a, hitne pomoći, vatrogasna vozila i službena vozila Grada Bjelovara te invalidi pod uvjetom da vozilo ima oznake i da je parkirano na mjesto označenom za invalide, pročitala je Kocur kazavši kako u Bjelovaru nedostaje parkirnih mjesta te kako sada isplivavaju problemi koji dosad nisu bili toliko očiti. Na kraju je rekla kako će se svi zajedno konzultirati i nakon toga će se donijeti novi nacrt odluke.

Predsjednica Uprave Komunalca Bjelovar Ivana Jurković Piščević istaknula je kako je 2021. godine Komunalac donio pravilnik o uporabi parkirališne karte namijenjene osobama s invaliditetom gdje jasno stoji da se ta karta koristi isključivo na mjestu označenom za parkiranje osoba s invaliditetom.

Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

- Niti jednom riječju se ne spominju redovna mjesta. Pratimo broj kontrolora, kazni, što se događa. Situacija je takva da je broj mjesta ograničen, to je problem u gradu, zato je u planu novo parkiralište, podzemne garaže i slično. Reda mora biti. U nizu problema, ovo je samo jedan. U rujnu smo počeli pregovarati iz aspekta osobe s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama. Ja imam tu karticu, ali to mi ne daje pravo da se parkiram na to mjesto ako mi dijete nije u autu. Policija je nedavno radila akciju. U dva sata su našli 16 prekršaja. Problem je u građanima koji misle da se može bilo tko parkirati. Nije u redu da netko to za dvadesetak eura mjesečno koristi kao garažu. Djeca iz V. Osnovne škole nemaju se gdje parkirati, ljudi koji idu na sud... Ima niz problema.

Od petka popodne vidite da je mjesto za invalide popunjeno jer to netko smatra vlastitim mjestom. To nije u redu, mjesto služi da bi osoba s invaliditetom mogla nešto obaviti. Ima i jako puno lažiranih iskaznica - upozorila je Jurković Piščević. 

Širi se zona naplate

Ističe kako oznaka pristupačnosti ne daje pravo besplatnog parkinga posvuda. 

- Radit će se i policijske akcije oko lažnih iskaznica. Završili smo i javnu nabavu za automate, širimo zonu naplate parkiranja. Svima želimo dati mogućnost parkiranja, neki to iskorištavaju. Na tome radimo cijelu proteklu godinu, analiziramo od rujna prošle godine. Namjera nam je sve završiti ove godine. Postoje procedure... - kazala je. 

Istaknuto je kako kontrolori obavještavaju komunalne redare, a on policiju, o svim mogućim nepravilnostima. 

- Ali, kada i naprave akciju mir traje par tjedana, a onda sve kreće iznova - dodala je. 

Dobijte informaciju odmahm zapratite nas na Facebooku i TikToku!