Fotografija: Korisnici programa u novim učionicama CUK-a/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Korisnici programa u novim učionicama CUK-a/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski CUK dobio novi prostor na korzu. "Moramo uključiti što više ljudi..."

Zadnjih nekoliko godina intenzivno se radi na tome da programi usavršavanja prate smjer razvoja Grada, odnosno digitalizaciju i informatizaciju, kazala je ravnateljica GalkowskiCentar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar odnedavno se nalazi na novoj privremenoj lokaciji i to na gradskom korzu, a nove prostorije danas je obišao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

Nove prostorije CUK-a obišao je gradonačelnik Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Nove prostorije CUK-a obišao je gradonačelnik Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Novi projekt

- Izuzetno sam zadovoljan načinom rada i funkcioniranja Centra. Stari prostor više nije udovoljavao osnovnim potrebama, stoga smatram da je preseljenje na ovu lokaciju bio dobar potez. Također, veseli me što je naš Centar sa svojim programima konkurentan na tržištu, a u planu je i najnoviji projekt IT Bootcamp Bjelovar, koji će za cilj imati nezaposlene građane s višom i visokom stručnom spremom, prekvalificirati za IT stručnjake, čime bi im se olakšalo u pronalasku posla u novoj struci, poručio je Hrebak.

Gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Smjer razvoja Grada

Novouređeni prosti zapravo su privremeno rješenje, a gradska vlast u budućnosti CUK planira preseliti na novu lokaciju, točnije u neku od gradskih zgrada koje se planira prijaviti za obnovu putem europskih natječaja. Prema riječima ravnateljice Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar Zvjezdane Galkowski zadnjih nekoliko godina intenzivno se radi na tome da programi usavršavanja prate smjer razvoja Grada, odnosno digitalizaciju i informatizaciju. 

Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a/Foto: Deni Marčinković
Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a/Foto: Deni Marčinković

- Projektom Bootcamp Bjelovar planira se razviti novi program za osposobljavanje poslovnih analitičari, koji će se verificirati pri Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nadalje, planirano je i osnivanje programa za java programere za koji već posjedujemo verifikaciju. Ukoliko nam se odobri ovaj projekt, edukacija bi trebala krenuti na jesen, istaknula je ravnateljica Galkowski.

Olakšan rad

Također, dodala je i to da u sklopu CUK-a djeluje više od 50 različitih programa, koje trenutno pohađa oko 600 polaznika, a rad im je zahvaljujući novom prostoru uvelike olakšan.

Gradonačelnik Hrebak u novom prostoru CUK-a/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Hrebak u novom prostoru CUK-a/ Foto: Deni Marčinković

 - Cilj nam je što više naših sugrađana uključiti u programe cjeloživotnog obrazovanja. U Hrvatskoj tek tri posto ljudi prolazi kroz takve programe, dok je europski prosjek oko deset posto. Želja mi je da Bjelovar postane predvodnik po tom pitanju. Što se tiče trajanja programa, kreću se od 140 do 200 sati, dok programi za njegovateljice i dadilje traju između 400 i 500 sati, zaključila je Galkowski dodavši da su upisi u sve programi konstantno u tijeku. 

Učinionice u novom prostoru/ Foto: Deni Marčinković
Učinionice u novom prostoru/ Foto: Deni Marčinković