Fotografija: Prezentaciji pružanja prve pomoći se najviše mladih priključilo/Foto: Crveni križ
Galerija
Prezentaciji pružanja prve pomoći se najviše mladih priključilo/Foto: Crveni križ

Bjelovarski Crveni križ zabavnom prezentacijom građane učio kako pružiti prvu pomoć

Ravnateljica Vida Malek apelira na sve one oni žele pomoći pri cijepljenju, a punoljetni su, da im se pridruže i postanu volonteri.BJELOVAR – Budući da je 08. svibnja bio Svjetski dan Crvenog križa, tog je dana ujedno započeo i Tjedan Crvenog križa koji se obilježava od 08. pa sve do 15. svibnja. Različitim aktivnostima obilježavanju se pridružio i bjelovarski Crveni križ čija  ravnateljica Vida Malek otkriva na koji način su potaknuli građane da i sami postanu svjesniji važnosti rada ove plemenite ustanove.

Pomoć unesrećenima

-S volonterima iz Doma učenika srednjih škola organizirali smo prezentaciju znanja i vještina u pružanju prve pomoći. Cilj je da građani uživo vide kako to izgleda i da ukoliko se nađu u takvoj situaciji znaju djelovati i pomoći unesrećenima – kazala je Vida Malek i odala kako je odaziv bio prilično dobar.

Kako bi ohrabrili i potaknuli što veći broj građana da se uključe u svojevrsnu vježbu, osigurali su i simbolične nagrade za one najhrabrije.

Na primjeru se moglo vidjeti što je ključno kod pružanja pomoći unesrećenima/Foto: Crveni križ
Na primjeru se moglo vidjeti što je ključno kod pružanja pomoći unesrećenima/Foto: Crveni križ

-Stariji su se malo uplašili, nešto teže su pristajali uključivati se u prezentaciju, no mlađi su to nadoknadili. Bilo ih je zanimljivo gledati kako prezentiraju prvu pomoć, primjerice, kod prijeloma potkoljenice, kako barataju zavojima i slično. U svakom slučaju zabavili smo se, podijelili nagrade i sigurna sam, ponešto i naučili. Jer svi se mi uplašimo kada samo pomislimo naći se u situaciji da nekome treba pružiti pomoć. Najgore je u tom trenutku pobjeći, stoga su ovakve akcije jako dobre, poticajne i ohrabrujuće – ističe Malek i dodaje kako su djelatnici Crvenog križa, kao i volonteri ovih dana zaokupljeni oko pružanja podrške pri cijepljenju građana.

Prezentaciji pružanja prve pomoći se najviše mladih priključilo/Foto: Crveni križ
Prezentaciji pružanja prve pomoći se najviše mladih priključilo/Foto: Crveni križ

-Dezinficiramo građanima ruke, mjerimo temperaturu, podrška smo u svemu gdje treba pomoć, a budući da su ispred nas još mjeseci takvih obveza, svakako bi nam dobro došlo da nam se priključe i novi volonteri. Ovim putem apeliram na sve one koji žele pomoći, a punoljetni su da nam se jave i pridruže. Mogu nam se javiti na broj mobitela 099 577 6772 ili telefona 244 806. Svi su dobrodošli jer pomoć nam uistinu treba. Valja napomenuti kako se zasad ne radi vikendom, već samo radnim danima – apelira Malek i dodaje kako ovih dana namjeravaju podijeliti i zahvalnice za 70-ak volontera koji su im se prvi pridružili i nesebično odlučili pomoći nakon potresa u Petrinji i Sisku.

To će događanje vjerojatno biti upriličeno početkom sljedećeg tjedna, a iako je zahvalnica simbolična, pomoć koju su volonteri tada pružili, iznimno je bitna.