Fotografija: Foto: Galerija
Galerija
Foto: Galerija "Barutana 1991", Deni Marčinković, Robert Fajt/CROPIX

Bjelovarski branitelji ne žele bistu generala Stipetića na Barutani: "Nije Stipetić razlog..."

"Zaključak je da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani jer tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote", poručuju branitelji.Bista generala Petra Stipetića definitivno neće biti postavljena na Spomen području Barutana. Naime, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije, koje upravlja Galerijom "Barutana 1991." sredinom ovog mjeseca izvijestilo je da će bista, inače djelo akademskog kipara Slavena Miličevića uskoro biti postavljena na mjesto posebnog pijeteta za sve Bjelovarčane.

Spomen područje Baruta/ Foto:
Spomen područje Baruta/ Foto: "Galerija Barutana 1991"

Toj odluci usprotivio se Odbor za hrvatske branitelje i članove njihove obitelji Grada Bjelovara, tvrdeći da nemaju ništa protiv postavljanja biste generala Stipetića u Bjelovaru, ali da joj nije mjesto na Barutani.

Također, iz Odbora su poručili da je to stav roditelja i članova obitelji branitelja koji su svoje živote položili upravo na Barutani te da ih o toj ideji zapravo nitko nije kontaktirao, već su o svemu doznali iz medija. 

U međuvremenu, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, komentirajući stav Odbora, pored ostalog je poručio da je bista već postavljena u Stalnom muzejskom postavu domovinskog rata, uz odoru pokojnog generala. 

Bista da, ali ne na Barutani

O ovoj temi Odbor za hrvatske branitelje i članove njihove obitelji Grada Bjelovara danas je sazvao i konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali svi članovi Odbora.

Na konferenciji je nazočio cijeli Odbor za branitelje/ Foto: Deni Marčinković
Na konferenciji je nazočio cijeli Odbor za branitelje/ Foto: Deni Marčinković

- Odbor za hrvatske branitelje i njihove obitelji je službeno tijelo Gradskog vijeća koje ima pravila i zakone po kojima mora postupati. Svrha je biti poveznica između branitelja i institucije Grada. Kako se cijela ova priča oko biste generala Stipetića odvijala nenajavljeno prema Gradu, Gradskom vijeću, Odboru za hrvatske branitelje te udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, veliki broj branitelja i udruga je reagiralo prema nama i mogu reći čak od nekih pomalo i grubo misleći da je Grad i Odbor sudjelovao u cijelom tom postupku, isti ti su izrazili negodovanje te tražili postupanje odbora prema ovoj problematici, poručio je predsjednik Odbora Igor Crnomarić te nastavio.

- Stoga je Odbor žurno sazivao sastanak i donio zaključak da je potrebno da se sazovu i udruge proizašle iz Domovinskog rata što i činimo, te na istom donosimo jednoglasni zaključak da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani jer tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote. Važno je istaknuti da Spomen područje Barutana nije samo to nego je i groblje poginulih heroja koji su toliko stradali da im posmrtni ostaci nikada nisu nađeni. Kada vam se jave obitelji upravo tih heroja da se na Barutani događa nešto što ih smeta onda je vrijeme da se reagira, što je Odbor i učinio, istaknuo je Crnomarić dodavši da nitko na tom sastanku nije rekao ni riječi kontra generala Stipetića te da svi znaju koje on zasluge imao u Domovinskom ratu. 

Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković

U nastavku svog govora Crnomarić se osvrnuo komentare Sabolovića, za koje je kazao da jasno ukazuju na to da od svoje pogreške bježi te sve želi svaliti na Odbor, a to mu, dodaje, neće i ne mogu dozvoliti.

Nezadovoljni radom Društva

- Pokušaj da se prikaže da Odbor koristi obitelji poginulih u političke ili bilo koje svrhe je neistinit i jadan, čak izrazito bezobrazan što je i Udruga roditelja na svojoj skupštini dana 29. ožujka potvrdila te dala podršku Odboru i predsjedniku Odbora. Rečenica koju sam izrekao da ‘’General nije iz Bjelovara“, je prenesena misao upravo obitelji poginulih s Barutane koji su ogorčeni ovakvim potezom gospodina Sabolovića, a smisao izrečenog je da biste nemaju ni bjelovarski heroji, poručio je predsjednik Odbora.

Dodao je i to da nitko iz Odbora ne želi oduzeti imovinu Društva te da su takve izjave nedopustive.

- Istina je da su udruge i Odbor donijeli zaključak da se Društvu ne produži najam jer su nezadovoljni dijelom načina na koji posluju. Također, bilo je upita vezano za određene stvari koje se nalaze na samoj Barutani u čijem su vlasništvu, ali nitko nije ni pomislio, a kamoli izrekao takvu glupost vezanu za njihovu imovinu, kazao je Crnomarić. 

Za kraj je poručio da Odbor nije postupao uz pritisak politike ili samoinicijativno. 

Sabolović nema dignitet prema poginulima

Nastalu situaciju komentirao je i Jozo Trogrlić, član Udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

- Jadna je zemlja gdje u ratu djeca plaču, a u miru branitelji ubijaju sebe. Dosta nam je da ljudi stvaraju svoj prosperitet na hrvatskoj krvi. Moj brat je poginuo na Barutani, odnosno 11-ero moje braće. Momak koji vodi taj prostor nije nikakav povjesničar, već nastavnik geografije. On ga može voditi, ali mora imati dignitet prema ljudima koji su dali krv za ovu zemlju. Ne može nazivati predsjednika Odbora pijancem ili nas sve da smo anonimusi. Ne dopuštam da jedna takva osoba vodi Barutanu. Ako će i dalje voditi taj prostor, bit će problema. Spreman sam na sve, poručio je Trogrlić dodavši da se u ovoj priči ne radi o generalu Stipetiću, već o Saboloviću.

Jozo Trogrlić i Željko Nesek nezadovoljni su radom Sabolovića/ Foto: Deni Marčinković
Jozo Trogrlić i Željko Nesek nezadovoljni su radom Sabolovića/ Foto: Deni Marčinković

Na sličnom tragu bio je i Ivan Korenić, predsjednik UDVDR RH BBŽ.

- Članovi ovog Odbora su časni ljudi. Nas petero ovdje smo hrvatski ratni vojni invalidi, predsjednici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Nosioci smo odličja i medalja i imamo ih više nego što gospodin ima godina. Toliko o našoj anonimnosti, poručio je Korenić.

Ivan Korenić, predsjednik UDVDR RH BBŽ.
Ivan Korenić, predsjednik UDVDR RH BBŽ.

Svoj stav iznio je i Željko Nesek, predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a.

- Godinama smo na Barutani predavali povijest, pa me je isti gospodin prozvao da smo neobrazovan i da imam osam razreda škole. Otišao sam 1991. godine u rat s 18 godina. Dva puta sam ranjen. Krvario sam za ovu državu. Ako ja, koji sam bio na oslobođenju Bjelovara, u Vukovaru, u Mostaru 1992. godine, ne znam povijest, tko je onda zna, kazao je Nesek.

Sabolović: Radi se o političkom pritisku

Za kraj, predsjednik Igor Crnomarić poručio je da je jednoglasna odluka Odbora da se Društvu za očuvanje hrvatske vojne povijesti ne produži ugovor o upravljanju Barutanom, koji istječe u siječnju iduće godine.

- Naša ideja je da se on preda na upravljanje Gradskom muzeju Bjelovar, odnosno instituciji koja je pod ingerencijom Grada Bjelovara. Mi ne donosimo odluke, ali to je naš stav, koji smo prezentirali Gradu i nećemo od njega odustati, zaključio je Crnomarić.

Svoj pogled na ovu situaciju iznio je i predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije Marin Sabolović.

- Članovi Odbora za branitelje u niti jednom trenutku nisu se obratili Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije, već je konferencija isključivo bila sazvana protiv mene osobno. Nadalje, inicijator dolaska biste u Bjelovar uopće nisam ja, već pukovnik Darko Banjeglav i to smo od početka komunicirali. Drugim riječima, u ovoj priči general Stipetić samo je kolateralna žrtva. Nadalje, gradonačelnik Hrebak od subote znaju da je bista u Nazorovoj u Stalnom muzejskom postavu, što je još jedan dokaz da bista uopće nije razlog ovog svega. Nadalje, ne možemo dopustiti da na odluke Društva, kao neovisne i nevladine organizacije civilnog društva, utječe političko tijelo, bilo to i pod cijenu izlaska s Barutane, naglasio je Sabolović te nastavio.

Marin Sabolović/ Foto: Deni Marčinković
Marin Sabolović/ Foto: Deni Marčinković

- Ne znam o kakvoj samovolji govore kada nikada niti jedan prijedlog nije došao iz Odbora. Nikada s niti jednim čovjekom s današnje konferencije nisam razgovarao o pitanju Barutane, osim s Igorom Crnomarićem, s kojim sam dogovorio da nam dostavi popis poginulih branitelja Bjelovara i njihove fotografije. Do danas još nisam dobio niti jedno ime, niti jednu fotografiju. Također, nikada nisam rekao da je Crnomarić pijanac, niti sam branitelje nazvao anonimusima. To što je autor jednog članka sebi dozvolio to napisati u naslov, ja u to ne mogu ulaziti. Nadalje, s gospodinom Nesekom nikada nisam razgovarao o njegovom obrazovanju i dosita ne znam što je po struci, dodao je Marin Sabolović.

Iako su predstavnici branitelja danas naglasili da nisi pod utjecajem politike, Sabolović ima drugačije mišljenje o tome.

- Naime, članove odbora predlažu političke stranke, zato i smatram da se ovdje radi o političkom pritisku. Nadalje, smatram da je utjecaj Odbora za branitelje ne primjeren na nevladinu neovisnu organizaciju, koja radi u skladu sa zakonom, istaknuo je Sabolović.

Na pitanje što ako se Društvu ne produži ugovor o upravljanju Spomen područjem Barutana poručio je da još uvijek nitko nije ni rekao da će Društvo to tražiti. 

Hrebak na strani branitelja

Cijelu situaciju komentirao je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

- Društvo je na Barutani počelo raditi dobre, pozitivne stvari koje nitko ne spori, pa čak niti branitelji. Međutim, ljuti me što su se neke stvari počele raditi bez našeg znanja. To nije dobro. Dakle, Grad je institucija koju treba poštivati i smatram da je red da se prije nekih inicijativa treba pitati Grad. Konkretno, o ovom slučaju nisam znao ništa, poručio je Hrebak.

Dodao je i to da je Odbor za branitelje nije političko tijelo, koje nije izvršno tijelo, već svojevrsno savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Bjelovara, koje ima svoju težinu.

- U konačnici, branitelji nisu protiv biste generala Stipetića, već su protiv njezinog postavljanja na Barutanu. To je mjesto posebno pijeteta prema poginulim bjelovarskim domoljubima i ne žele da bilo što drugo zasjeni taj simbol. Kada se tome suprotstave sve braniteljske udruge, tada ni ja ne mogu biti imun i mislim da je rješenje upravo postavljanje biste na neko drugo mjesto, što je u konačnici i napravljeno, kazao je Hrebak dodavši da Grad stoji uz stav Odbora za branitelje.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, Hrebak je komentirao i buduće upravljanje Spomen područjem Barutana.

- Razumijem da Odbor ima sumnje u rad Društva i razumijem ih u tome. Dio prostora dali smo Društvu na upravljanje, međutim do određenih granica. S ovim potezom ta granica je prijeđena, jer branitelji su vrlo senzibilizirani. Smatram da to nije bio vješt potez. U svakom slučaju sjest ću i razgovarati s jednom i drugom stranom na tu temu i pokušati smiriti tenzije. Međutim, stvari su otišle jako daleko i vidjet ćemo što se tu uopće može napraviti, zaključio je Hrebak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!