Fotografija: Bjelovarska knjižnica dobila novi bibliobus/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Bjelovarska knjižnica dobila novi bibliobus/ Foto: Grad Bjelovar

Bjelovarska knjižnica dobila novi bibliobus vrijedan 137 tisuća eura: "Imamo 46 stajališta"

Bibliobusna služba djeluje već 51 godinu, a zadnje vozilo bilo je staro 20 godina, stoga nam je novo bilo prijeko potrebno, kaže Vjeruška ŠtivićU sklopu projekta „Moja putujuća knjižnica“ Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar nabavila je novo vozilo bibliobusne službe.

U bibliobus stane 2000 svezaka knjiga/ Foto: Grad Bjelovar
U bibliobus stane 2000 svezaka knjiga/ Foto: Grad Bjelovar

Kako se čulo na konferenciji za medije, bibliobus ima nosivost za 2000 svezaka knjiga te je suvremeno opremljen, a vrijedan je nešto više od 137 tisuća eura.

Trenutni bibliobus star 20 godina

- Pohvaljujem našu knjižnicu kojoj je odobren projekt "Moja putujuća knjižnica", vrijedan gotovo 250 tisuća eura. Najveći dio tog novca, točnije 210 tisuća eura dolazi iz EU fondova, dok je ostatak osiguralo Ministarstvo kulture i medije te Grad. Riječ je o hvalevrijednom projektu, kojim je uz novo vozilo, nabavljena i dodatna oprema za knjižnicu. Zanimljivo, vozilo koje je knjižnica do sada koristila staro je nekoliko desetaka godina i moglo bi ići u staro željezo, međutim dobili smo puno ponuda za njega. Veseli me što će novo vozilo omogućiti da svaka knjiga dođe do svakog djeteta na području našeg grada i okolnih općina, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Grad Bjelovar
Dario Hrebak/ Foto: Grad Bjelovar

Vozilo je vrijedno 137 tisuća eura/ Foto: Grad Bjelovar
Vozilo je vrijedno 137 tisuća eura/ Foto: Grad Bjelovar

Prema riječima Vjeruške Štivić, ravnateljice bjelovarske knjižnice, bibliobusna služba djeluje već 51 godinu, a zadnje vozilo bilo je staro 20 godina.

46 bibliobusnih punktova

- Održivost bibliobusne službe već je došlo u pitanje, no srećom odobren nam je ovaj projekt. Osim toga, "Moja putujuća knjižnica" uključila je i predškolce i osnovnoškolce, kao i žene starije od 54 godine, kojima su bile održane radionice informacijske i informatičke pismenosti. Nadalje, desetak drugih gradova koji su također prošli na ovom natječaju tek su otvarali svoje bibliobusne, što kod nas nije slučaj. Naime, voditeljica bibliobusne službe Dražena Rajsz i knjižničarski tehničar i vozač Igor Iveković 320 dana u godini provedu na terenu, tako da su stekli bogato iskustvo. Ukupno imamo 46 bibliobusnih punktova, a zahvaljujući projektu otvorit će se i dva nova i to u vrtićima u Gudovcu i Velikom Trojstvu, naglasila je Vjeruška Štivić.

Jedini ulaze u zatvor

Dodala je i to da će novo vozilo na teren krenuti nakon završetka školske godine, budući da se u starom još uvijek nalazi sva potrebna građa, poput lektira za ovu školsku godinu. 

Vjeruška Štivić/ Foto: Grad Bjelovar
Vjeruška Štivić/ Foto: Grad Bjelovar

Dario Hrebak i Vjeruška Štivić razgledali su novo vozilo/ Foto: Grad Bjelovar
Dario Hrebak i Vjeruška Štivić razgledali su novo vozilo/ Foto: Grad Bjelovar

Kako se moglo čuti, bibliobusna služba bjelovarske knjižnice, uz brojne škole, vrtiće te okolne općine, obilazi i razne druge punktove, a jedan od takvih je i bjelovarski zatvor.

- Mi smo jedini u Europi koji stvarno ulazimo u zatvorski krug te osobama lišenim slobode nudimo mogućnost čitanja i pristup informacijama, zaključila je Ines Bobinac, administratorica projekta.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!