Fotografija: Mentor Luka Oskoruš i Karolina Kiš/ Foto: Gimnazija Bjelovar
Galerija
Mentor Luka Oskoruš i Karolina Kiš/ Foto: Gimnazija Bjelovar

Bjelovarska gimnazijalka Karolina Kiš predstavljat će Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih fizičara

"Karolina je na Hrvatskom turniru mladih fizičara ostvarila 4. mjesto čime je osigurala ulazak u peteročlanu ekipu koja će predstavljati Hrvatsku", kažu iz Gimnazije BjelovarKarolina Kiš, učenica 4. razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Bjelovar sudjelovala je na Hrvatskom turniru mladih fizičara koji je održan 16. prosinca 2023. na Institutu za fiziku u Zagrebu. Karolinu je vodio i pripremao mentor Luka Oskoruš, mag. educ. phys., profesor fizike u Gimnaziji Bjelovar.

Kako navode iz bjelovarske Gimnazije, u ukupnom poretku Karolina je ostvarila 4. mjesto čime je osigurala ulazak u peteročlanu ekipu koja će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih fizičara (IYPT) koji će se održati u Budimpešta od 10. do 17.  srpnja. 2024. godine.

Karolina i mentor zadovoljni su rezultatom Hrvatskog turnira/ Foto: Gimnazija Bjelovar
Karolina i mentor zadovoljni su rezultatom Hrvatskog turnira/ Foto: Gimnazija Bjelovar

Inače, međunarodni turnir mladih fizičara (International Young Physicist Tournament – IYPT) je prestižno međunarodno ekipno natjecanje učenika srednjih škola iz znanja fizike.

Znanstveno istraživanje

- Sudjelovanje na turniru je vrsta holističkog učenja baziranog na samostalnom istraživanju i radu. Učenici stječu iskustvo znanstvenog istraživanja, što je pogotovo vrijedno onima koji razmatraju znanstvenu ili inženjersku karijeru. Osim toga, potiče se razvijanje samopouzdanja te komunikacijskih i prezentacijskih vještina, kažu iz bjelovarske Gimnazije te nastavljaju.

Hrvatski turnir mladih fizičara/ Foto: Gimnazija Bjelovar
Hrvatski turnir mladih fizičara/ Foto: Gimnazija Bjelovar

- Hrvatski turnir mladih fizičara je pojedinačno natjecanje učenika srednjih škola koje se organizira po prilagođenim pravilima Međunarodnog turnira mladih fizičara. Učenici pokazuju sposobnost kako rješavanja složenih znanstvenih problema, tako i prezentacije tih istih rješenja kroz znanstvenu raspravu. Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te je bazirano na projektnom rješavanju jednog od 17 problema. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja, poručili su.

Eksperiment

Dodaju i to da bi učenici uopće mogli dobiti pozivnicu za turnir morali su prethodno poslati rad i eksperimentalno riješiti jedan od 17 problema koji su bili zadani na svjetskoj razini.

- Karolina je odabrala problem, Trik s ravnalom. Problem je glasio: Stavite ravnalo na rub stola i bacite lopticu na njegovu slobodnu stranu. Ravnalo će pasti. No, ako prekrijete dio ravnala s papirom i ponovite bacanje, ravnalo će ostati na stolu, a loptica se odbiti. Objasnite ovaj fenomen i istražite relevantne parametre, opisali su i nastavljaju.

- Za tu svrhu Karolina je zajedno s mentorom napravila vakuumsku komoru s pomoću koje je provjeravala kako pad ravnala ovisi o atmosferskom tlaku. Osim toga provela je brojna mjerenja i  promatrala kako će se visoko loptica odbiti od ravnala u ovisnosti o raznim parametrima.

Karolina će u srpnju u Mađarskoj predstavljati Hrvatsku/ Foto: Gimnazija Bjelovar
Karolina će u srpnju u Mađarskoj predstavljati Hrvatsku/ Foto: Gimnazija Bjelovar

Inače, turnir mladih fizičara je zahtjevno natjecanja koje se između ostalog sastoji i od znanstvenih borbi. Učenici moraju prezentirati svoj problem i svoje rješenje, a jedan od ostalih pozvanih učenika je oponent i raznim pitanjima pokušava osporiti to rješenje. U ukupnu ocjenu ulazi ocjena rada, rješavanje konceptualnog testa, prezentacija svojeg rada i osporavanje tuđeg rada.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!