Fotografija: Novim ulaganjima podiže se kvaliteta zdravstvenog sustava u BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Novim ulaganjima podiže se kvaliteta zdravstvenog sustava u BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarska bolnica nabavila novi uređaj za skidanje sive mrene: "Povećali smo kvalitetu i sigurnost"

Radi se o jednom od najboljih i najmodernijih uređaja koji postoji u Hrvatskoj, a koji nam je prijeko potreban, jer dnevno operiramo desetak pacijenata, kaže dr. Davor MalčićOpća bolnica "dr. Anđelko Višić" Bjelovar bogatija je za još jedan novi uređaj. Riječ je o UZV aparatu za operaciju katarakte, odnosno sive mrene.

Prema riječima Davora Malčića, voditelja Odjela oftalmologije, ovo je veliki korak naprijed u kvaliteti pružanja usluge.

Uređaj je vrijedan 94 tisuće eura/ Foto: Deni Marčinković
Uređaj je vrijedan 94 tisuće eura/ Foto: Deni Marčinković

- Sada smo potpuno opremljeni za posao koji svakodnevno obavljamo. Naime, dnevno se operira desetak pacijenata, a nerijetko i više, tako da je nam je ovaj uređaj krajnje nužan. Radi se o jednom od najboljih i najmodernijih uređaja koji postoji u Hrvatskoj i prava je sreća što su nam ga ravnateljica i župan omogućili. Naime, njime se neće toliko povećati broj operacija, ali će se svakako povećati kvaliteta i sigurnost, pojasnio je dr. Malčić.

Novi sigurnosni mehanizmi

Dodao je i to da do sada nije bilo problema prilikom operacija, ali se ulagao znatno veći trud.

- Novi uređaj ima dodatne mehanizme osiguranja od eventualnih neželjenih događaja. Iskusnom operateru nije teško raditi niti na starom uređaju, međutim novi je ugodniji i za liječnike i za pacijente, poručio je Malčić.

Davor Malčić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Davor Malčić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, godišnje se obavi više od 1200 operacija sive mrene.

- Imamo četiri doktora koji su svladali tu tehniku i uspješno rade. Dolaze nam pacijenti iz gotovo svih županija, zbog dugačkih lista čekanja, dok se u našoj bolnici za ovu operaciju čeka dva do tri mjeseca, istaknuo je Davor Malčić.

Sam će se otplatiti za dva mjeseca

Zadovoljstvo radom Odjela oftalmologije iskazala je i ravnateljica bjelovarske bolnice dr. Sanela Grbaš Bratković.

Ravnateljica dr. Grbaš Bratković i dr. Malčić predstavili su županu novi uređaj/ Foto: Deni Marčinković
Ravnateljica dr. Grbaš Bratković i dr. Malčić predstavili su županu novi uređaj/ Foto: Deni Marčinković

- Uređaj je vrijedan 94 tisuće eura s PDV-om. Naime, stari uređaj od iduće godine nećemo više moći popravljati i da nismo nabavili novi, ne bi imali čime raditi. Nadalje, uređaj je kupljen decentraliziranim sredstvima Županije. Budući da je Vlada preuzela otplatu kredita, DEC sredstva mogli smo početi koristiti u svrhu obnavljanja opreme. Inače, Odjel oftalmologije jedan je od najboljih odjela u bolnici što se financijski situacije tiče. Samo u prošloj godini zaradili su 1,5 milijuna eura, odnosno 950 tisuća eura kada odbijemo troškove, naglasila je Grbaš Bratković dodavši da bi se do kraja godine uređaj trebao prebaciti u novu bolnički zgradu.

Novac se napokon koristi za ono što je i namijenjen

Ravnateljica bolnice kazala je i to da će se ovaj uređaj isplatiti za otprilike dva mjeseca, upravo zbog velikog broja operacija. Koliko je bilo bitno osloboditi decentralizirana sredstva potvrdio je i župan Marko Marušić.

- DEC sredstva napokon možemo koristiti za ono što su namijenjena. Nakon novog CT-a i uređaja za mjerenje gustoće kostiju, nabavili smo i ovaj itekako potreban uređaj. Nastavit ćemo raditi na podizanju uvjeta rada, a samim time i kvalitete zdravstva. Također, vesele me i ove brojke o broju operacija i činjenice da će se uređaj vrlo brzo otplatiti. To nas ohrabruje i nastavljamo dalje s opremanjem nove zgrade bolnice, koja će u velikoj mjeri biti opremljena do kraja godine, a u potpunosti do kraja iduće godine, zaključio je župan Marko Marušić. 

Župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!