Fotografija: Bjelovarska bolnica nabavila novi CT uređaj/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarska bolnica nabavila novi CT uređaj/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarska bolnica nabavila novi CT: "Uređaj će uvelike smanjiti liste čekanja"

Ovo je tek peti takav uređaj u Hrvatskoj. Dva se nalaze u Zagrebu i dva u Splitu. Radi se o puno točnijem i boljem uređaju, s manjom dozom zračenja, kaže ravnateljica Grbaš BratkovićU Općoj bolnici "dr. Anđelko Višić" Bjelovar danas je u rad pušten novi CT uređaj. Inače, bjelovarska bolnica već posjeduje jedan CT, a ovaj, moderniji i brži uređaj trebao bi smanjiti liste čekanja, čulo se na konferenciji za medije.

Puštanju u rad nazočili su i brojni doktori bjelovarske bolnice/ Foto: Deni Marčinković
Puštanju u rad nazočili su i brojni doktori bjelovarske bolnice/ Foto: Deni Marčinković

- Liste će se uvelike smanjiti, a možda čak i anulirati. Ovo je tek peti takav uređaj u Hrvatskoj. Dva se nalaze u Zagrebu i dva u Splitu. Radi se o puno točnijem i boljem uređaju, s manjom dozom zračenja te očekujemo priliv pacijenata i izvan naše županije. Konkretno, ovaj CT uređaj može raditi 20 pregleda dnevno, što znači da bi se isplatio već za godinu dana, istaknula je ravnateljica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš Bratković.

Nove metode snimanja

Inače, uređaj je vrijedan 570 tisuća eura, od kojih je 60 posto sredstava osigurala bjelovarska bolnica, dok je ostatak pokrilo Ministarstvo zdravstva.

Župan Marušić i ravnateljica Grbaš Bratković zadovoljni su nabavkom novog uređaja/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić i ravnateljica Grbaš Bratković zadovoljni su nabavkom novog uređaja/ Foto: Deni Marčinković

- CT je već počeo snimati standarde metode, a u planu je i uvođenje novih, poput koronografije ili screening pluća, za koje ćemo dodatno educirati mlade radiologe. Po kadrovskom pitanju odlično stojimo. Imamo devet mladih radiologa koji žele raditi i koji će god nas ostati još jako dugo. Također, imamo i inženjera, ali zapošljavat ćemo i nove, kazala je Grbaš Bratković dodavši da će se za stari uređaj na pregled čekalo oko dva mjeseca.

Ovo je tek peti takav uređaj u Hrvatskoj/ Foto: Deni Marčinković
Ovo je tek peti takav uređaj u Hrvatskoj/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo modernizacijom bolnice iskazao je i župan Marko Marušić.

Dodatan novac za obnovu

- Kupnja CT uređaja podići će kvalitetu zdravstvene zaštite naših sugrađana i smanjiti liste čekanja, što nam je kao osnivaču jedan od ciljeva. Nadalje, u tijeku je i javna nabava za opremanje nove bolnice, vrijedna 40 milijuna kuna, a na idućoj Županijskoj skupštini odobrit ćemo dodatnih 10 milijuna kuna, naglasio je Marušić te se osvrnuo na nove dobre vijesti koje se tiču Opće bolnice "dr. Anđelko Višić" Bjelovar.

Uređaj je vrijedan 4,2 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Uređaj je vrijedan 4,2 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

- Upravo smo dobili vijest da smo putem Fonda solidarnosti EU dobili 376 tisuća eura za oštećenja nastala prilikom potresa. Tim novcem sanirat će se popucali zidovi i krovište na paviljonskim zgradama bolnice , ali i nabaviti uređaje poput prijenosnih defibrilatora, kolonoskop, ultrazvuk, zaključio je župan Marko Marušić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!