Fotografija: Podržimo Hanu danas na otvorenju još jedne njezine izložbe//Foto: Martina Čapo
Galerija
Podržimo Hanu danas na otvorenju još jedne njezine izložbe//Foto: Martina Čapo

Bjelovarčanka Hana Berak (18) danas otvara izložbu slika u Medicinskoj školi: "Podržimo ju"

Moramo joj čestitati jer je za svoj uzrast dostigla i pokazala nešto što je mnogima iz njezine generacije prilično nedostižno, za Hanu kaže istaknuti slikar Zoran HomenBJELOVAR – U Medicinskoj školi Bjelovar danas, 23. siječnja s početkom u 16 i 40 sati otvara se izložba slika mlade autorice Hane Berak pod nazivom „Strana predaha“. U programu sudjeluju učenici 3.d Medicinske škole čija učenica je i sama Hana. Izložba ostaje otvorena sve do 24. veljače, postavljena je u okviru projekta MEDart, a možete ju pogledati u školskoj knjižnici Medicinske škole.

Kako doznajemo od Hanine majke Snježane Berak, bit će izložene 44 slike.

Mlada Bjelovarčanka obožava slikati portrete/Foto: Privatni album
Mlada Bjelovarčanka obožava slikati portrete/Foto: Privatni album

-Bit će tu svega - od ulja, akrila, portreta, pejzaža do mrtve prirode. Inače, ova izložba bila je u planu i ranije, no korona ju je odgodila, kaže Snježana Berak.

Svestrana srednjoškolka

Dodajmo, predgovor u katalogu za Haninu izložbu napisao je prog. Zoran Homen kojeg likovna kritika svrstava među istaknutije hrvatske hiperrealiste, dakle, pripadnika jednog od najzahtjevnijeg načina slikanja. Evo što kaže za Hanu koju je jedno vrijeme podučavao slikanju.

-Hana Berak svestrana je mlada srednjoškolska učenica koja je uz svoje školovanje odabrala slikarstvo u kojem prepoznaje svoj svijet koji nudi opuštenost, znatiželju, istraživanje i, nadasve, kreativno izražavanje. I osobno sam bio jedan od voditelja tečaja koje je organizirala Galerija i suvenirnica Bjelovar. Zato mogu slobodno reći kako sam rijetko nailazio na tako mlade osobe koje bi s toliko veselja polazile svaki sat slikanja kao što je to bilo u slučaju Hane.

Jednoga dana Hana sanja da ima svoju galeriju slika/Foto: Privatni album
Jednoga dana Hana sanja da ima svoju galeriju slika/Foto: Privatni album
Hana Berak/Foto: Privatni album
Hana Berak/Foto: Privatni album

Sjećam se kako je za vrijeme tečaja radila slike s 3-4 boje jer ostale nije ponijela sa sobom. I bila je u tome uspješna! Što bi tek bilo da je imala na raspolaganju bogatiju paletu boja?  Kada će se Hana još više posvetiti slikanju trebat će svakako (uz pomoć roditelja) pribaviti sve ono od pribora što imaju i pravi profesionalni slikari: vrhunske boje, skuplje kistove i kvalitetna platna. Korištenje takvog pribora omogućit će Hani da lakše dođe do gotove slike, a o njenom zadovoljstvu i ushitu koji bi pri tome nastao- neću ni govoriti.

Faza osamostaljenja

Ovo prethodno izrečeno ne treba shvatiti kao kritiku već koristan savjet koji će joj omogućiti da svoje zadovoljstvo slikanja upotpuni na najbolji mogući način. A to zadovoljstvo koje joj se prepoznaje na licu dok slika, želja i potreba da svaki dan ima kist u rukama je nešto što je Bogom dana predispozicija za postizanje još većih uspjeha. Važno je da naša autorica u tome bude i nadalje ustrajna kako bi joj se ispunile sve želje na slikarskom planu. Iz vlastitog iskustva znam da se to može postići samo napornim radom i neprestanim učenjem. Hana je na tom putu i zato imam u nju puno povjerenje. Sad joj samo predstoji u fazi osamostaljenja da tuđe motive za slikanje zamijeni vlastitim, da pokaže sebe iznutra odabirom i kreiranjem onih tema koje nju zanimaju i o kojima razmišlja. A do tada joj moramo čestitati jer je za svoj uzrast dostigla i pokazala nešto što je mnogima iz njezine generacije  prilično nedostižno, piše Homen.

Hana/Foto: Privatni album
Hana/Foto: Privatni album
Barem jedan obrok u danu Berakovi provode zajedno za stolom i to je tradicija koju njeguju oduvijek/Foto: Martina Čapo
Barem jedan obrok u danu Berakovi provode zajedno za stolom i to je tradicija koju njeguju oduvijek/Foto: Martina Čapo

Cijelu priču o Hani Berak, talentiranoj mladoj djevojci koja bi jednoga dana voljela imati svoju galeriju, možete pročitati OVDJE.

Zašto naziv Strana ppredaha, pojašnjava sama autorica.

-Umjetnost je vječito traženje, propitivanje i istraživanje, ali i uživanje i poniranje u samog sebe. Ovu sam izložbu nazvala Strana predaha jer želim naglasiti koliko je dobro imati i tu stranu u svom životu, kaže Hana.

Hana s jednom od svojih slika/Foto: Martina Čapo
Hana s jednom od svojih slika/Foto: Martina Čapo

Inače, Hana je dosad imala sedam skupnih i šest samostalnih izložbi. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!