Fotografija: Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Galerija
Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Bjelovarčanin 4 godine nije dolazio na posao u HEP. Kad je dobio otkaz, tužio ih je...

“Imao sam opravdani razlog nedolaska na posao jer sam bio fizički spriječen. HEP me se očito želio riješiti, što je neprihvatljivo s obzirom na moj staž, zdravstvene i obiteljske prilike", kaže otpušteni radnikGoran iz okolice Bjelovara dobio je otkaz u HEP-u jer više od četiri godine nije dolazio na posao, javlja Danica.hr..

Goran je podnio tužbu protiv HEP-a navodeći kako je odluka o otkazu nezakonita te traži da ga se vrati na posao. Otkriva da je morao u zatvor, ali bilo ga je sram to reći poslodavcu.

Sud je u petak odbio Goranovu tužbu navodeći kako je odluka o otkazu posve zakonita. Na posao nije dolazio od prosinca 2017. do veljače 2022. zbog bolovanja, a potom je do kraja ožujka 2022. koristio godišnji odmor. Na neodređeno je bio zaposlen u srpnju 2015. godine.

Neplaćen dopust

Kako se ni nakon isteka godišnjeg odmora 23. ožujka nije pojavio na poslu, HEP mu je uručio izvanredan otkaz ugovora o radu s kojim se suglasilo i Radničko vijeće. No, ne i Goran koji i dalje smatra kako otkaz nije trebao dobiti.

Foto: Božidar Vukičević/CROPIX


 
Foto: Božidar Vukičević/CROPIX  

Goran je na sudu rekao kako je nakon bolovanja 17. veljače lani upućen u zatvor zbog neplaćanja alimentacije za dijete. No, u međuvremenu je platio sve zaostatke za uzdržavanje djeteta koje je bio dužan, pa je 27. travnja iste godine ipak pušten iz zatvora.

Goran je putem odvjetnice u ožujku molio HEP da mu omogući neplaćen dopust od još barem mjesec dana, ali oni na to nisu pristali.

Opravdano spriječen

“Imao sam opravdani razlog nedolaska na posao jer sam bio fizički spriječen, a da mi je poslodavac odobrio dodatni neplaćeni dopust u trajanju od mjesec dana, do otkaza ugovora o radu ne bi ni došlo”, tumači Goran.

“Bio sam na bolovanju zadnje četiri godine, pa tih dodatnih mjesec dana ne bi ništa značilo. Ali, HEP me se očito želio riješiti, što je neprihvatljivo s obzirom na moj staž, zdravstvene i obiteljske prilike te status branitelja”, upozorio je otpušteni radnik, piše Danica.hr.

U HEP-u kažu kako su oni potkraj ožujka lani konačno očekivali Gorana na poslu, ali on se “uopće nije javljao, niti je dolazio na posao, niti je na bilo koji način opravdao izostanak”. Presuda je nepravomoćna i Goran se na nju može žaliti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!