Fotografija: Foto: Martina Čapo, Igor Kokoruš
Galerija
Foto: Martina Čapo, Igor Kokoruš

Bjelovarčanima predstavljen dokumetarac o 29. rujnu 1991. godine: "Zašto je tako moralo biti..."

Potresna svjedočanstva Stjepana Budinskog, Hamdije Mašinovića, Damira Pervana, Zdenka Radića, Josipa Trogrlića, malo koga su ostavila ravnodušnimBJELOVAR - Sinoć je u dvorani Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar održana promocija dokumentarnog serijala "Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije" autora Miljenka Manjkasa.

Riječ je o prvom sveobuhvatnom dokumentarnom projektu o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu koje su zanemarivane i prešućivane unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti, a tijekom promocije prikazane su dvije od ukupno sedam snimljenih epizoda.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Igor Kokoruš
Foto: Igor Kokoruš

Četvrta epizoda serijala izabrana je prigodno zbog proslave Dana Grada Bjelovara, a u njoj je rekonstruirana akcija Bilogora - oslobađanje grada od okupatorske jugo vojske. Šesta epizoda detaljno prikazuje tijek akcija Otkos i Orkan, te početak operacije Papuk.

Detaljno opisani događaji

U vojnim operacijama koje se tematiziraju u ovom dokumentarnom serijalu oslobođeno je gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo deset puta više branitelja nego u Bljesku.

Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim operacijama slomili kralježnicu Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji, odredivši tim prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata, te otvorivši put prema konačnoj hrvatskoj pobjedi.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Serijal "Otkos, Orkan, Papuk" okupio je većinu najvažnijih sudionika tih ratnih zbivanja koji su najdetaljnije do sada opisali što se točno događalo u zapadnoj Slavoniji u jesen i ranu zimu 1991. godine.

Scenarist i redatelj Miljenko Manjkas kazao je kako je film radio najiskrenije tragajući za istinom, ali i da uvijek bude onih koji imaju svoj kut gledanja.

-Naša logika je bila da idemo od vrha tako da smo tražili sve živuće zapovjednike, a kada smo došli do postrojbi koje su bile operativne, onda smo tražili njihove zapovjednike. To je pravilo kojeg se držim i mislim da je to najbolji put, rekao je Manjkas.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Pretpremijeri su nazočili i potpredsjednik Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i brojni drugi uzvanici te aktivni i umirovljeni predstavnici Hrvatske vojske i policije.

Različiti pogledi

-Vratili smo se na početak stvaranja naše domovine, to su bili zaista teški i dramatični trenuci kada se nije znalo kako će sve na kraju završiti. Čuli smo živa svjedočanstva i ovo su zaista operacije koje su nedovoljno poznate hrvatskoj javnosti. Mislim da je jako važno da se afirmiraju jer tu je bio početak slamanja projekta velike Srbije. Sve je prikazano vrlo realno i vidi se da su tu i dalje različiti pogledi, ali bez obzira na polemike trebamo iskazati poštovanje svima onima koji dali svoj život za domovinu i koji su konačno doveli do toga da imamo svoju domovinu samostalnu suverenu demokratsku Republiku Hrvatsku, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Potpredsjednik Medved čestitao je autoru i njegovu timu te se prisjetio koliko je značajno bilo oslobađanje bjelovarske vojarne.

-Film treba promatrati u širem kontekstu onoga što se tada događalo u Hrvatskoj, to je vrlo kompleksno razdoblje i najizazovnije u hrvatskoj povijesti. U to vrijeme bio sam u Vareši kod Okučana, tih dana zaustavili smo banjalučki korpus u pokušaju prelaska preko Save. Prva sredstva tada dolaze nam iz Bjelovara i pomažu nam u pripremi onoga što će uslijediti mjesec dana kasnije, a to je prekretnica na zapadnoslavonskom bojištu u svjetlu oslobađanja tada privremeno okupiranih teritorija, naglasio je Medved.

Zadnji trenutak za film

Bjelovarski gradonačelnik Hrebak izrazio je žaljenje što je trebalo više od 30 godina za ovakav dokumentarni serijal.

-Drago mi je što je Grad Bjelovar financijski podržao ovaj projekt jer za 50 godina imat ćemo, zahvaljujući ovom serijalu, žive sudionike koji su ostali sa svojim iskazima. Svi znamo kolika je bila uloga Bjelovara u Domovinskom ratu i koliko je značila za ukupnu obranu Hrvatske, poručio je Hrebak.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Producentica Danijela Vusić poručila je da se nada da će se serijal od sedam emisija uskoro moći vidjeti i na Hrvatskoj televiziji te dodala da je bio možda i zadnji trenutak da se napravi ovakav serijal s obzirom da neki od sugovornika iz filma više nisu s nama, poput generala Đure Dečaka i brigadira Stjepana Ivanića.

"Zašto je tako moralo biti"

Bjelovarčane, ponajprije branitelje i obitelji poginulih, su najviše iz prikazane 4. epizode dirnule fotografije te vrlo živo prikazana  rekonstrukcija samih događanja na 29. rujna te 1991. godine. Potresna svjedočanstva Stjepana Budinskog-zapovjednika TO Bjelovar, Hamdije Mašinovića-ratnog zapovjednika specijalne jedinice Omege, Damira Pervana-zapovjednika diverzantskog voda Bjelovar, Zdenka Radića-pomoćnika zapovjednika Omega, Josipa Trogrlića-pomoćnika zapovjednika Omege malo koga su ostavila ravnodušnim. Ne čudi stoga da su neki od njih i danas, nakon 32. godine brisali suze s lica prisjećajući se poginulih suboraca, prijatelja i članova obitelji.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

I nakon prikazane epizode, jasno je kako se povijest i dalje promatra s različitih gledišta. Veo tajni i dalje je prisutan. Potvrđuju to izjave generala-pukovnika Mile Ćuka, načelnika centra Službe za zaštitu ustavnog poretka.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Pitanje "zašto je tako moralo biti" i dalje zvoni u glavama svih preživjelih koji, kako svjedoče, 29. rujna 1991. godine neće zaboraviti dok su živi.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!