Fotografija: Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto:
Galerija
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto:

Bjelovar uskladio pola podataka iz katastra i zemljišnih knjiga, za tri godine uskladit će sve

Pola ovog mukotrpnog posla je obavljeno u posljednje tri godine, a još toliko će trebati da se svi podaci usklade, ujedie i uvede potpuni red u bjelovarske zemljišne knjigePrije tri godine Grad Bjelovar pokrenuo je projekt reambulacije, točnije usklađivanje katastra i gruntovnice kako bi sredio sve zemljišne knjige na području naše katastarske općine. Zbog spomenute neusklađenosti mnogi građani imaju problema, a po završetku ovog projekta Bjelovar će biti među prvim gradovima u Hrvatskoj koji će imati uređenu administraciju po tom pitanju, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare. 

Muka za građane

- Do sada je Grad u tu svrhu već izdvojio oko 400 tisuća kuna, međutim taj iznos sigurno će biti dosta veći po završetku projekta. Iako se na prvu čini da je riječ o velikoj količini novca, posao koji je do sada već napravljen, kao i onaj koji će to tek biti, uistinu je velik, ali građani će od toga itekako imati koristi. Trenutno građani moraju obilaziti obje ustanove da bi došli do podataka i utvrđivati pravo stanje, koji pri tome nisu usklađeni, a po završetku reambulacije ti podatci će se ujedinjeni - kazao je gradonačelnik Hrebak dodavši da su posljednje izmjere u katastru bile 1980. godine, a u gruntovnici 1924. godine. 

Nova katastarska općina/ Foto: Deni Marčinković
Nova katastarska općina/ Foto: Deni Marčinković

Upravo to razlog je što građani imaju velike probleme u imovinsko-pravnom pogledu pri kupovini ili prodaji nekretnina. Prema riječima pročelnika bjelovarske Područne uprave za katastar Damira Soptije, reambulacija je dugotrajan i zahtjevan posao, a do sada je završeno oko polovice posla. 

Damir Soptija, pročelnik Područnog ureda za katastar Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Damir Soptija, pročelnik Područnog ureda za katastar Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

- Svi usklađeni podaci prijeći će u jednu bazu podataka i tako će nestati zemljišno-knjižni izvadak te posjedovni list, više neće biti potrebno imati uvjerenje o identifikaciji. Posao dodatno otežava činjenica da svaki građanin mora doći osobno do katastra da bismo upisali čestice, a do sada je kroz katastar prošlo oko pet tisuća stanaka - poručio je Soptija. 

Korona usporila projekt

Reambulacija je krenula s rubnih dijelova grada prema samom središtu, koji će ujedno biti i najzahtjevniji dio posla. Cijeli proces trebao bi biti gotovo za otprilike tri godine, jer je sve se dodatno usporilo zbog situacije s koronavirusom. 

- U zoni koju smo završili svi objekti su upisani te je uređeno pitanje vlasništva u toj zoni. Popisani su svi stambeni i poslovni objekti, garaže, gospodarski objekti, a ujedno su osvježeni svi podatci te raspolažemo s točnim imenima i prezimenima svi vlasnika objekata. Upravo je to konačni cilj, lakše dobivanje svih podataka, kako za stranke, tako i za pravne osobe te potencijalne investitore - zaključio je Dušan Đerić, voditelj Zemljišnoknjižnog odjela katastra u Bjelovaru.

Dušan Đerić, voditelj Zemljišnoknjižnog odjela u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Dušan Đerić, voditelj Zemljišnoknjižnog odjela u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković