Fotografija: Nova ribarnica svoja vrata otvara u petak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nova ribarnica svoja vrata otvara u petak/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar sutra ponovno dobiva ribarnicu. Od iduće godine Grad uvodi i novu poticajnu mjeru

Uz postojeće poticajne mjere, od iduće godine uvest ćemo i subvencioniranje slanja uzoraka sira i vrhnja na analizu. To ne košta puno, ali malim proizvođačima svaka kuna je bitna, smatra BrajdićU svom obraćanju zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića osvrnuo se i nedavni posjet veterinarske inspekcije mliječnom dijelom gradske tržnice, prilikom kojeg je, između ostalih, zbog nepravilnosti zabranjen rad Dragici Šćuric, umirovljenici koja se bavi proizvodnjom i prodajom mliječnih proizvoda. 

Subvencija za analizu mlijeka

- Pozdravljam sve kontrole i njih treba biti. Ono što je sigurno, na našoj tržnici kvaliteta je iznimno visoka, a zdravstvena ispravnost hrane postoji. Kod gospođe Dragice utvrđene su minimalne nepravilnosti kod proizvodnje sira i vrhnja, ali ona je u tjedan dana tu nepravilnost otklonila. Međutim, hrvatska poljoprivreda sustavno je uništavana 30 godina, posebno mali poljoprivrednici. Grad Bjelovar je partner našim proizvođačima, stoga ćemo početkom iduće godine organizirati edukaciju za njih, u suradnji sa svim nadležnim inspekcijama. Također, uz postojeće poticajne mjere, od iduće godine uvest ćemo i subvencioniranje slanja uzoraka sira i vrhnja na analizu. To ne košta puno, ali malim proizvođačima svaka kuna je bitna, kazao je Brajdić.

Gradska tržnica Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Gradska tržnica Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Problem koji je ova umirovljenica imala bio je vezan upravo za veterinarski pregled mlijeka, odnosno nedostatak namještaja u prostoriji.

Dragica Šćurić/ Foto: Deni Marčinković
Dragica Šćurić/ Foto: Deni Marčinković

- Kupila sam novi namještaj i riješila problem. Ukupno me to stajalo 6500 kuna, a kontrole se moraju vršiti svaka tri mjeseca. Uvjetima na tržnici općenito sam zadovoljna, ali nedostaje kupaca. Trgovački centri naprosto su učinili svoje. Za navedeni slučaj dobila sam kaznu, ali na nju ću se žaliti. Ostale žene nisu dobile kaznu i ja sam jedina morala napustiti tržnicu, kazala je Šćuric koja uzgaja dvije krave, a prodaje sir, vrhnje i kuhani sir. 

Broj prodavača ostaje isti

Prema riječima Josipa Hegeda, člana Uprave bjelovarskog Komunalca, na tržnici prodaje oko 200 proizvođača, a taj broj ostat će jednak i u idućoj godini.

"Kumice" tvrde da je prije posjeta inspekcije broj prodavača bio nešto veći/ Foto: Deni Marčinković
"Kumice" tvrde da je prije posjeta inspekcije broj prodavača bio nešto veći/ Foto: Deni Marčinković

- Ove godine imali smo potpisanih 211 ugovora, a u do sada nam se za iduću godinu putem natječaja javilo 195 prodavača. Očekujemo da će taj broj na kraju biti između 215 i 220, odnosno otprilike podjednak kao i ove godine. To govori da interes ljudi za prodaju na tržnici postoji, čime smo izuzetno zadovoljni, pored ostalog kazao je Heged te dodao da je 70 posto prodavača s područja Bjelovara.

Otvorenje ribarnice

Za kraj recimo i to da se sutra, 17. prosinca, nakon dugo vremena otvara ribarnica, u sklopu mliječnog dijela tržnice.

Na gradskoj tržnici 70 posto prodavača je s područja grada/ Foto: Deni Marčinković
Na gradskoj tržnici 70 posto prodavača je s područja grada/ Foto: Deni Marčinković

- Smatramo da Bjelovar treba imati ribarnicu. U njoj će u početku biti ponuđena svježa morska riba, a uskoro bi trebala biti i riječna. To je samo još jedan razlog više zašto trebate doći na Gradsku tržnicu u Bjelovaru, zaključio je Brajdić. 

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković