Fotografija: Foto: Štefan Brajković
Galerija
Foto: Štefan Brajković

Bjelovar postaje predvodnik u geotermalnoj transformaciji: "Idete u dobrom smjeru"

"Ono što imate u rukama je prirodan, održiv i veoma vrijedan izvor energije koji može zamijeniti sve ostale izvore energije" poručio je Kristleifur Guðjónsson iz islandske tvrtke EFLA.U Velikoj vijećnici Grada Bjloevara održana je završna konferencija na kojoj će se predstaviti rezultati projekta korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova i mogućnosti za daljnji razvoj u budućnosti.

Na konferenciji je sudjelovao gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima, predstavnici islandske tvrtke EFLA.hf, Veleposlanstva Kraljevine Norveške pri Republici Hrvatskoj, EIHP-a.

Naime, Grad Bjelovar je dobio sredstva iz EEA i norveških grantova iz programa „Energija i klimatske promjene“. Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Pozitivan primjer

Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za izradu tehničke dokumentacije. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 309.320,04 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 258.251,29 €. Projekt se provodi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Završna konferencija/Foto: Grad Bjelovar
Završna konferencija/Foto: Grad Bjelovar

Gradonačelnik Dario Hrebak na završnoj je konferenciji istaknuo kako je ovo iznimno važan projekt za Grad Bjelovar, ali i Republiku Hrvatsku.

- Potencijal postojanja geotermalne energije u Hrvatskoj je iznimno velik, a nadam se da će se mnogi voditi našim pozitivnim primjerom. Pripremili smo već dva nova projekta, za koje se nadamo da ćemo imati podršku svih sudionika kao i u ovom. Nadam se da ćemo u predstojeće tri godine provesti te projekte kako bismo mogli krenuti iskorištavati geotermalnu energiju u toplinarske svrhe - kazao je gradonačelnik Hrebak ističući kako će se dio sredstava osigurati od strane Grada, a ostatak se nada da će se pronaći iz sredstava donatora i investitora, te u proračunu RH za koji će se zalagati da se oformi nacionalna zaklada u ovakve svrhe.

- Bjelovar smo pozicionirali kao napredan grad koji može biti predvodnik novog vala koji će značiti vraćanje obnovljivih izvora energije na velika vrata u Hrvatsku - napomenuo je.

Završna konferencija u Bjelovaru/Foto: Grad Bjelovar
Završna konferencija u Bjelovaru/Foto: Grad Bjelovar

Direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec tom je prilikom rekao kako su prije osam godina počeli razmišljati o iskorištavanju geotermalne energije u Bjelovaru jer su znali da potencijali postoje.

Nepresušan izvor

- Danas smo na kraju završetka projekta kojim smo to i dokazali i kojim krećemo u nove. Dobili smo puno bolje rezultate od očekivanih, te nam oni daju podstrek za daljnje aktivnosti. Želimo da cijeli grad bude istraživačko područje za razvoj i eksploataciju - rekao je Zvonimir Žarec,

Zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške pri Republici Hrvatskoj Klouman Marstrander kazao je kako se nalazimo u ključnom trenutku za pronalazak mogućnosti za iskorištavanje zelene energije.

- Geotermalna energija je nepresušni izvor i odličan način za dobivanje nove zelene i održive energije. Čak 98% iskorištene energije u Norveškoj je iz hidroenergije. I Hrvatska može iskoristiti snagu prirode, poglavito zbog pritiska klimatskih promjena. Ovakve projekte podupiremo svojim iskustvom kako bismo manje razvijenim zemljama pomogli u zelenoj tranziciji - napomenuo je Klouman Marstrander.

Program „Energija i klimatske promjene“ ima za cilj iskoristiti donorska sredstva u svrhu rješavanja izazova klimatskih promjena. - Omotnicu od 20 milijuna eura Hrvatska je iskoristila na najbolji mogući način. Koordiniranim radom ostvareni su odlični rezultati te kreće daljnja promocija geotermalne energije u Hrvatskoj i u Bjelovaru kojem ćemo sigurno dati podršku - istaknuo je Lovro Karamarko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uvijek dostupni

- Nitko ne voli promjene, ali kada postanete svjesni prednosti svih geotermalnih vrijednosti, promjena je dobra. To se dokazalo i na Islandu, a dokazat će se i u Bjelovaru. Ono što imate u rukama je prirodan, održiv i veoma vrijedan izvor energije koji može zamijeniti sve ostale izvore energije. Krenite razvijati sustav i načine distribucije i dugoročno će se pokazati prosperitet za zajednicu - naglasio je Kristleifur Guðjónsson iz islandske tvrtke EFLA.

Stariji istraživač programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar Tomislav Đurić održao je prezentaciju u kojoj je naglasio kako u Europi 90% potreba za energijom odlazi na grijanje.

Hrvatska trenutno 65% energije proizvodi iz obnovljivih izvora, najviše od sunca i vjetra. Uz geotermalnu energiju, to su obnovljivi izvori, uvijek dostupni, predvidljive proizvodnje, s uvjetima koji se mogu kontrolirati i s malog ugljičnog otiska. Sjever Hrvatske ima velike potencijale na cijelom području za geotermale. Dodatno, geotermalna energija je jako dobar rezervni sustav u slučajevima nestašice konvencionalnih izvora, a može se iskorištavati u gotovo svim sektorima. Zemlja predvodnica u svijetu je SAD, a slijede je Indonezija i Filipini.

Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe. Svrha projekta jest proizvodnja energije s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnošću opskrbe kroz izradu tehničke dokumentacije koja je potrebna kako bi se došlo do faze izgradnje bušotine te eksploatacije/proizvodnje geotermalne energije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!