Fotografija: Zgrada u Trumbićevoj ulici koju očekuje obnova/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zgrada u Trumbićevoj ulici koju očekuje obnova/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar izdvaja više od milijun kuna za pomoć pri obnovi krovišta i pročelja zgrada u centru

Prošle godine obnovili smo osam zgrada, a vjerujem da ćemo sljedeće godine taj broj još dodatno povećati, ukoliko ćemo imati priliku i dalje voditi Grad, kazao je HrebakDrugu godinu zaredom Grad Bjelovar provodi natječaj putem kojeg sufinancira sanaciju i obnovu pročelja te krovova zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline grada. Prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka za ovu godinu u tu svrhu osigurano je nešto više od milijun kuna. 

- Ukupna vrijednost tih radova iznosit će oko 2,3 milijuna kuna, a obnovit će se 11 zgrada. Želja nam je da se fasade ponovno počnu obnavljati, a s obzirom na to da znamo koliko to košta te da stanari ne mogu sami iz svojih pričuva to i napraviti, odlučili smo se za ovaj potez. Nekoliko je razloga za to poput  motivacije građana da se odluče za taj korak, želje da nam grad bude ljepši te osiguravanje radova malim građevinskim tvrtkama našeg grada koje izvode spomenute zahvate, kazao je Hrebak.

Gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Slab odaziv

Nadalje, prema njegovim riječima, unatoč gradskom sufinanciranju u iznosi od oko 50 posto, odaziv građani nije bio prevelik. Dodao je i to da svi koji su se javili na natječaj, ujedno su i dobili odobrenje. 

- Prošle godine obnovili smo osam zgrada, a vjerujem da ćemo sljedeće godine taj broj još dodatno povećati, ukoliko ćemo imati priliku i dalje voditi Grad. U svakodnevnoj komunikaciji s građanima doznali smo da su upravo stare fasade jedan od najvećih problema, stoga smatramo da je ovaj projekt izuzetno dobar, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik.

Gradonačelnik Hrebak sa suradnici i predstavnicom stanara/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Hrebak sa suradnici i predstavnicom stanara/ Foto: Deni Marčinković

Jedna od zgrada koju čeka obnova u sklopu ovogodišnjeg natječaja je i ona u Ulici Ante Starčevića 13 A, a zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazala je i predstavnica stara te zgrade Đurđa Pokos.

Povećanje pričuve

- Željeli smo sami obnoviti zgradu, stoga nam je ovaj projekt jako dobro došao. Drago mi što je svih 30 stanara u zgradi „normalni“ te su pristali na povećanje pričuve. Fasadu na unutarnjoj strani zgrade već smo sami obnovili, tako da nam je ova pomoć zbilja jako velika te se zahvaljujem Gradu Bjelovaru, kazala je Pokos. 

Đurđa Pokos/ Foto: Deni Marčinković
Đurđa Pokos/ Foto: Deni Marčinković

U obnovu će i zgrada u Ulici Ante Trumbića 6, ispred koje je danas i održana konferencija za novinare. 

- Već deset godina imamo pojačanu pričuvu i na računu trenutno imamo oko 260 tisuća kuna. Što se tiče radova, planira se obnova krovišta te fasada. Zgrada je stara 60 godina i ovo će biti prvi radovi na njoj od kako je izgrađena. Pred nama je sada traženje ponuda te odabir najboljeg izvođača, a vjerujem da će kraj ljeta radovi započeti, kazao je predstavnik stanara Drago Portebić.

Drago Portebić/ Foto: Deni Marčinković
Drago Portebić/ Foto: Deni Marčinković

Opasne fasade

Jedna od tvrtki zaduženih za upravljanje stambenim zgradama je i tvrtka Beming d.o.o., a njen direktor Mario Brestovečki kazao je da ovaj projekt osim što će promijeniti gradsku vizuru, riješit će i problem opasnosti starih fasada.

- Dugi niz godina radimo projekte i pripremamo ih za ovakve natječaje, a najveći problem predstavljaju nam nesređeni vlasnički odnosi. Trenutno imamo barem desetak zgrada za koje smo mi zaduženi, a na kojima bi obnova bila nužna. Također, koristili smo i europske fondove. U sklopu zadnjeg natječaja izvršili smo radove vrijedne pet milijuna kuna, od kojih smo tri povukli iz fondova EU. Nažalost, tih natječaja već nekoliko godina nema, međutim imamo spremno nekoliko projekta koji čekaju raspisivanje novih natječaja, zaključio je Brestovečki.

Mario Brestovečki/ Foto: Deni Marčinković
Mario Brestovečki/ Foto: Deni Marčinković