Fotografija: Foto: Grad Bjelovar, Grad Daruvar
Foto: Grad Bjelovar, Grad Daruvar

Bjelovar i Daruvar u znak podrške oboljelima od gastroshize zasvijetlili u zelenoj boji

Bjelovarski paviljon i zgrada Gradske uprave u Daruvaru u večernjim satima poprimili su zelenu boju i na taj se način uključili u podizanje svijesti o postojanju gastroshizeBJELOVAR/DARUVAR - Dva najveća grada u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji jučer su, 30. srpnja, obilježili Međunarodni dan Gastroshize. 

U znak podrške oboljelima od ove rijetke bolesti, bjelovarski paviljon i zgrada Gradske uprave u Daruvaru u večernjim satima poprimili su zelenu boju i na taj se način uključili u podizanje svijesti o postojanju Gastroshize.

Podsjetimo, gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdome na koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa.

Hitna operacija

Po porodu je potrebna hitna operacija, a porod je planiran u većim KBC-ovima uz spreman kirurški tim ili spreman transport do kirurškog tima u drugu odgovarajuću ustanovu u neposrednoj blizini.

Vrijeme je esencijalno kod ovakvih slučajeva. Od poroda do operacije mora proći što manje vremena o kojem ovisi hoće li dijete umrijeti ili živjeti, te kakvu kvalitetu života će imati. Naime, crijevo u tom vremenu odumire, a po operaciji se sav odumrli dio odstranjuje.

Nakon operacije djeca se često hrane parenteralno te se postepeno parenteralna prehrana zamjenjuje s enteralnom/oralnom. Razdoblje u kojem se to događa varira ovisno o djetetovom oporavku, a glavni faktori su početno stanje crijeva i koliko je crijeva ostalo nakon operacije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!