Fotografija: Bjelovarski paviljon svijetlit će zeleno u znak podrške oboljelima od gastroshize/Foto: Facebook Tjedan oftalmologije Bjelovar
Galerija
Bjelovarski paviljon svijetlit će zeleno u znak podrške oboljelima od gastroshize/Foto: Facebook Tjedan oftalmologije Bjelovar

Bjelovar i Daruvar u znak podrške oboljelima od gastroshize zasjat će u zelenoj boji

Gastroshiza se javlja prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošleDARUVAR/BJELOVAR – Danas, u subotu, 30. srpnja, povodom obilježavanja internacionalnog dana Gastroshize u Hrvatskoj, Daruvar i Bjelovar u večernjim će satima, u znak podrške oboljelima od ove rijetke bolesti, zasjati u zelenoj boji i na taj se način uključiti u podizanje svijesti o postojanju Gastroshize.

To će učiniti na način da će bjelovarski paviljon i Dvorac grofa Jankovića u večernjim satima poprimiti zelenu boju.

Operacija i liječenje

-Grad Bjelovar jedan je među 32 grada i općine koje se priključuju toj inicijativi. Bjelovarski će paviljon stoga zasjati u zelenom od 20 pa sve do 23 sata, poručuju iz Grada Bjelovara.

Kako doznajemo, u istom peridu "pozelenit" će i Dvorac grofa Jankovića.

Po prvi puta zeleno će svijetliti i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom/Foto: Grad Bjelovar
Po prvi puta zeleno će svijetliti i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom/Foto: Grad Bjelovar

Dodajmo, prema riječima Margarete Lovković, predstavnice The Global Gastroschisis Foundation, Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sve bebe rođene u zadnje dvije godine na područjima tih država, a čije su obitelji registrirane u organizaciji i podijelile svoje priče, vrlo brzo su se oporavile. U bolnici su provele prosječno 6 tjedana, uz 1-2 operacije, a danas žive bez ikakvih posljedica sa svojim roditeljima kod kuće.

Zašto zelena boja

The Global Gastroschisis Foundation je osnovala Meghan Raunen 2009. godine u spomen na svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30.7.2009. To je razlog zašto je baš 30.7. odabran za dan svjesnosti o gastroshizi. Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde, kroz koju se nekad sadržaj želuca izvlači van. Kada je sadržaj koji se izvlači iz sonde počne biti zelen (nijansa lime green), to je znači da su se crijeva probudila, da probava radi i da je beba potencijalno spremna za normalno hranjenje. To je prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru. Zato je zeleno službena boja gastroshize.

Kako bi se podigla svijest o gastroshizi, diljem svijeta je organizirano osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom 30. srpnja svake godine. Hrvatska će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljenjem 30. srpnja 2022. pokazalo je 32 gradova i općina. Također, po prvi puta svijetliti će i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom.

Neophodna podrška

Gastroshiza se javlja prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.

Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom, mogu se javiti lokalnim volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:

• margareta@averysangels.org (Hrvatska)

• marija@averysangels.org (Hrvatska i Crna Gora)

• adelisa@averysangels.org (Crna Gora i Makedonija)

• azra@averysangels.org (Slovenija)

• nina@averysangels.org (Srbija).