Fotografija: Bjelovar je danas domaćin radionice o EU fondovima/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovar je danas domaćin radionice o EU fondovima/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar domaćin radionice o EU fondovima: "Na raspolaganju imamo 25 milijardi eura"

Bjelovar je dobar primjer povlačenja novca iz EU fondova, jer je u proteklom razdoblju ugovorio projekte vrijedne preko 100 milijuna eura, a BBŽ preko 315 milijuna eura, kaže državna tajnica Zrinka RagužEU fondovi "Nove prilike 2021. - 2027.“ naziv je informativno-edukativne radionice koja se danas održava u Bjelovaru. Kako se moglo čuti, cilj ovog događanja je informiranje predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, regionalnih i lokalnih razvojnih agencija te svih potencijalnih korisnika, o europskim sredstvima koji se nude u novom financijskom razdoblju.

Konferencija je održana u bjelovarskom hotelu Art'earia/ Foto: Deni Marčinković
Konferencija je održana u bjelovarskom hotelu Art'earia/ Foto: Deni Marčinković

Ovaj događaj otvorila je državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Zrinka Raguž, kazavši pritom da Hrvatska na raspolaganju ima 25 milijarde eura.

Velika ulaganja

- Do sada smo dobro iskorištavali fondove, a vjerujem da će u budućnosti to biti još bolje. Ministarstvo regionalnog razvoja ima izvrsnu suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i svi su naučili kako iskoristiti dobra sredstva. Bjelovar je dobar primjer, jer je u proteklom razdoblju ugovorio projekte vrijedne preko 100 milijuna eura, a Bjelovarsko-bilogorska županija preko 315 milijuna eura. U ovom razdoblju na raspolaganju imamo i treći program, Integrirani teritorijalni program koji će gradovima omogućiti da postanu urbani pokretači razvoja i rasta, poručila je Raguš dodavši da se u novom razdoblju nude ulaganja u različita područja, poput prirodne i kulturne baštine, energetskih obnova, zaštite okoliša, gospodarskog razvoja. 

Zrinka Raguž, državna tajnica/ Foto: Deni Marčinković
Zrinka Raguž, državna tajnica/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo što je 10. radionica održava upravo u Bjelovaru iskazao je župan Marko Marušić.

BBŽ propustila puno prilika

- Pohvaljujem inicijativu Ministarstva da iz prve ruke vidimo i čujemo što nam se sve to nudi u ovom razvoju. Siguran sam da ćemo našu županiju učiniti još razvijenijom i poželjnijim mjestom za život. Prijavit ćemo se na sve projekte koje ćemo moći. Naime, treba reći da je naša županija puno toga već propustila, tako da zapravo lovimo vlak propuštenih prilika i radimo na izradi projektno-tehničkih dokumentacija, kazao je župan Marušić.

Igor Brajdić, Zrinka Raguž i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić, Zrinka Raguž i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Da Bjelovar jedva čeka nove prilike, smatra bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

- Prijavljujemo se na sve EU i nacionalne projekte. S predzadnjeg mjesta prije pet godina došli smo u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju EU i nacionalnih sredstava. Za taj uspjeh ključna je dobra suradnja EU tima, gradske uprave i gradskih institucija. Zadnji svijetao primjer je obnova zgrada u središtu grada koji nisu obnavljanje preko 100 godina, zaključio je Brajdić. 

Sudionici su doznali što se sve nudi u novoj razdoblju/ Foto: Deni Marčinković
Sudionici su doznali što se sve nudi u novoj razdoblju/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!