Fotografija: Marko Lušić bivša je TV zvijezda/ Foto: Duje Klaric/CROPIX
Galerija
Marko Lušić bivša je TV zvijezda/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

Bivša TV zvijezda uspješno razvija posao u Čazmi: "Naše delicije na stolove dolaze direktno iz šume"

Brend "Grof Lovski" prvi je i jedini domaći brend posvećen isključivo mesnim delicijama od divljači, i kao takav ubrzo je dobio "prođu" u gotovo svim trgovačkim lancima u Lijepoj našojTrideset šestogodišnji Marko Lušić, nekadašnja televizijska zvijezda, voditelj i producent, od prije nekoliko godina vlasnik je tvornice za preradu mesa divljači u Čazmi, jedine takve u Hrvatskoj.

Miljenko Trninić i Marko Lušić/ Foto: Duje Klaric/CROPIX
Miljenko Trninić i Marko Lušić/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

Njegov brend "Grof Lovski" prvi je i jedini domaći brend posvećen isključivo mesnim delicijama od divljači, i kao takav ubrzo je dobio "prođu" u gotovo svim trgovačkim lancima u Lijepoj našoj, piše Slobodna Dalmacija. Jedinstveni polutrajni i trajni mesni proizvodi postali su tražena roba, jednako kao i svojevremeno njihov "idejni začetnik", koji je kao potpuno novo televizijsko lice s početka tisućljeća vodio kulinarski show "Večera za 5" i ostale natjecateljske emisije na RTL-u. Nakon što je tri godine proveo na televiziji, pokreće i svoju web stranicu "Kuhari"; a potom se zajedno s poslovnim partnerom okreće potpuno novom poslovanju.

Obiteljsko poduzeće

- Domaća divljač na domaći način!

Tako bi se u najkraćim crtama moglo opisati naše poslovanje - ističe Marko Lušić, čiji je otac rodom iz Šibenika. On je nastavio s poslovanjem tamo gdje je otac stao. Ono što se na početku radilo za vlastite potrebe, ubrzo je preraslo obiteljske gabarite.

"Grof Lovski" je vjerodostojan brend domaće divljači/Foto: Duje Klaric/CROPIX

- Dugogodišnja obiteljska tradicija lovstva, obrade i pripreme specijaliteta od divljači rodila se 2018. godine, rezultirajući te iste godine ozbiljnim obiteljskim poduzećem koje čvrsto stoji iza kvalitete svojih proizvoda. Čujte, svjetla reflektora su jedna, a bavljenje ovim poslom sasvim druga, nova dimenzija. Ljubav prema kulinarstvu i mesu kao glavnoj namirnici u spoju s tradicijom naslijeđenom od oca, lovca i kuhara, koji je često znao spremati razna jela od divljači, eto prenijela se i na mene.

Marko Lušić i njegove delicije/ Foto: Duje Klaric/CROPIX
Marko Lušić i njegove delicije/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

Tako da smo danas "evoluirali" i u suradnji s lovačkim društvima, od kojih kupujemo najkvalitetnije meso od kojeg u našem prerađivačkom pogonu dolazimo do finalnog proizvoda. Možda smo na samom početku pomalo sumnjičavo gledali na sve to, ali s vremenom se pokazalo punim pogotkom. Iz našeg 1100 četvornih metara prostranog zdanja, opremljenog po svim modernim standardima, danas izlaze ukusne kobasice i roštiljke diljem Hrvatske. Doslovno s livada i iz šuma na stolove ljubitelja delicija mesa od divljači - tvrdi Marko, zadovoljan nepobitnim argumentima da se u Hrvatskoj kobasice i ostali trajni i polutrajni proizvodi od divljači proizvode jedino u njegovom specijaliziranom čazmanskom pogonu.

Delicije stižu s livada i šuma direktno na stolove/
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Delicije stižu s livada i šuma direktno na stolove/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

Kao malo obiteljsko poduzeće koje čvrsto stoji iza kvalitete svojih proizvoda, Lovski iz godine u godinu raste. Tako je u protekle četiri godine vrijedan tim narastao na dvanaest zaposlenika, koji u tvornici za preradu mesa u Čazmi pripremaju i na tržište stavljaju vrhunske kobasice, roštiljke, salame, salamine i bresaole od jelena i divlje svinje, koji pružaju istinsko gastronomsko iskustvo za istinske ljubitelje osobitog okusa divljači.

"Fin Salamin"

Zahvaljujući visokoj kvaliteti namirnice i umjerenom spoju inovativnosti i tradicije, receptura mesnih delicija "Grofa Lovskog" vrlo brzo osvaja hrvatsko tržište, odnosno sve one ljude koji pod nepcem žele osjećati izvoran okus mesa divljači po prihvatljivoj cijeni. Upravo se zato prodajna mreža "Grofa Lovskog" brzo širi, a do sada su ga prepoznali i na svoje police uvrstili gotovo svi trgovački lanci u Hrvatskoj. Ovaj spoj tradicije i inovacije možda ponajbolje može dočarati nova kolekcija "Grofa Lovskog" pod nazivom "Fin Salamin", koja objedinjava četiri salamina različitih aroma i okusa – tartuf, vino, plemenita plijesan i domaća ljuta paprika.

Obitelj Lušić surađuje s lovačkim društvima/ Foto: Duje Klaric/CROPIX
Obitelj Lušić surađuje s lovačkim društvima/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

Međutim, tu nije kraj. Kako bi dobili vrhunski proizvod, Lušić i njegovi zaposlenici provode sate i sate u komorama, eksperimentirajući na novim proizvodima, spojem domaćih i divljih životinja. Ideja je, što bi prema njihovim najavama uskoro moglo zaživjeti, proizvodnja gastronomskih delicija od domaćih svinja, koje bi na tržištu bile prepoznate kao "Grof Uzgojski". A kakav bi to bio grof kada ne bi imao svoju bolju polovicu, u ovom slučaju "Groficu Lovski" kao sinonim za polugotove proizvode, npr. mesne okruglice i paštete.

- To je za sada u željama i planovima za budućnost. S druge strane, naši klasični blago dimljeni proizvodi, poput salame s jelenom i divljom svinjom sadrže najbolje pozicije mesa uz dodatak prirodnih začina, omiljeni su proizvodi kupaca koji su se već "usidrili" na tržištu.

Nema aditiva

Iza našeg brenda stoji mali tim predanih ljudi čija je misija proizvesti najbolji mogući proizvod s domaćom divljači, u kojem naši kupci mogu uživati znajući da jedu pravo meso bez dodane vode, aditiva ili koječega što bi umjetno utjecalo na kvalitetu. U tom smislu, u naše poslovanje utkane su tri ključne stvari – vrhunska sirovina prema kojoj se ophodimo s poštovanjem koje zaslužuje, idealni uvjeti - poštivanje tehnološkog procesa i dovoljno vremena koje omogućava proizvodima da razviju originalan okus sušenog mesa. Kako bismo u tome uspjeli, naša divljač dolazi iz odobrenih objekata u lovištima Slavonije, Moslavine i Baranje, što nam jamči potpunu sljedivost i ispravnost mesa. S druge strane, iako se oslanjamo na tradiciju u recepturi, sam proizvodni proces vrlo je moderniziran. To znači da smo uložili i nastavljamo ulagati značajna sredstva u naše strojeve za mljevenje i miješanje mesa, komore za dimljenje i zrenje te automatizirano pakiranje. Dakle, "Grof Lovski" je vjerodostojan brend domaće divljači s kojim kupac uvijek može računati na kvalitetu, a koji iz godine u godinu raste i modernizira se kako bismo mogli nastaviti zadovoljavati potražnju s jednakom razinom kvalitete – kazao je Marko Lušić, osnivač i direktor "Lovskog".

Maraton do uspjeha

S obzirom na rast potražnje i prepoznatljivost koju "Grof Lovski" stječe na domaćem tržištu, u budućnosti se može očekivati daljnje širenje u trgovačkim lancima u Hrvatskoj, ali i otvaranje vlastite maloprodaje u kojoj će kupci imati daleko veći odabir mesnih delicija od divljači. Na raspolaganju bi im bila svojevrsna receptna teka, u kojoj bi se, prema Markovoj ideji, kupcima prezentirao odgovarajući komad mesa i način njegova pripravljanja. Tako bi neodlučnim kupcima koji ne znaju što spremati tog dana i na koji način, olakšao izbor i način pripreme.

Domaća divljač na domaći način/ Foto: Duje Klaric/CROPIX
Domaća divljač na domaći način/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

Upravo otvaranjem vlastitih dućana očekuje se dodatni poslovni zamah i povećanje proizvodnje, što je Lušićima i krajnji cilj.

Još jedna vrlo atraktivna vizija "mota" im se po glavi. Kako bi bili potpuno sigurni u kvalitetu, sljednost i dostatnost mesa, razmišljaju u doglednoj budućnosti, jasno, kada se za to stvore uvjeti, posebno oni financijske naravi, zakupiti lovišta ili u ograđenim površinama uzgajati vlastitu vrhunsku divljač po principu od polja do stola, piše Slobodna Dalmacija.

Sve se pomno provjerava/ Foto: Duje Klaric/CROPIX
Sve se pomno provjerava/ Foto: Duje Klaric/CROPIX

- Definitivno to bi bio dobar nastavak naše priče. Osim što bismo precizno znali gdje se divljač kreće, poznavali bismo i način ishrane divljači u našem lovištu. Svakako da je to jedna dobra ideja, ali prvo moramo ustabiliti trenutno poslovanje, tek onda možemo razmišljati od razvitku na taj način. Jer ovaj posao nije sprint, već maraton - zaključio je Marko Lušić ovu svoju inovativnu priču iz Čazme.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!