Fotografija: Raspisan natječaj za ravnatelja Doma za starije osobe Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Raspisan natječaj za ravnatelja Doma za starije osobe Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Bira se novi ravnatelj Doma za starije osobe Bjelovar koji grca u dugovima, kreditima i prokišnjava

Radovi energetske obnove su se odnosili na fasadu i izmjenu stolarije, dok krovište nije dirano. Kod nas je veliki problem unutrašnjost doma, kaže v.d. ravnateljica Marija ŠolaDom za starije osobe Bjelovar posljednjih godinu i pol dana muku muči s financijama, a jedan od glavnih uzroka takve situacije  je energetska obnova vrijedna nešto više od 13 milijuna kuna. Naime, vantroškovnički radovi, pokazat će se kasnije, bili su poprilično veliki. 

Spomenuti problemi u konačnici su rezultirali ostavkom bivše ravnateljice Jasmine Radojčić, a na njeno mjesto kao vršiteljica dužnosti u svibnju ove godine imenova je dugogodišnja zaposlenica Doma Marija Šola. Ovih dana raspisan je i natječaj za ravnatelja ove ustanove, a novi čelnik, prema riječima v.d. ravnateljice neće imati nimalo lagan zadatak stabilizirati poslovanje.

Kredit na 10 godina 

- Nakon nekoliko mjeseci rada kao v.d. ravnateljica, uvidom u financijsku situaciju Doma, postalo je vidljivo stvarno zaduženje, koje je dosegnulo neplaćenih potraživanja dobavljača i materijalna prava radnika, u iznosu od 2.334,000 kuna. Nadalje, bivše rukovodstvo podignulo je kredit u iznosu od 2.600,000 kuna za funkcioniranje Doma, odnosno plaćanje komunalija, prehrane korisnika, isplate plaća. Također, van troškovnički radovi u energetskoj obnovi Doma izrazito su visoki, a u tu svrhu su potrošena i cjelogodišnja decentralizirana sredstva, pojasnila je Marija Šola.

V.d. ravnateljica dodaje i to da će problemi tek nastati s prvim danom iduće godine, kada počinje teći naplata kredita.

- Mjesečna rata s kamatama iznosi nešto više od 24 tisuće kuna. Rok otplate je 10 godina i to će nam biti dugoročni problem. Mislim da se ipak moglo bolje raspolagati financijskim sredstvima, da su neki troškovi mogli biti i manji. Uz pomoć Županije, koja je naš osnivač, dobili smo bespovratna sredstva za plaćanje dugova u znatnom iznosu, jer nam je prijetila blokada Doma, na čemu smo im zahvalni, jer smo uspjeli prodisati i koliko-toliko dovesti financijsku situaciju pod kontrolu, poručila je v.d. ravnateljica dodavši da će dodatno pomoći i nove Vladine mjere.

Krov prokišnjava, voda curi u sobe

Iako je još uvijek rano za govoriti o dugoročnim uštedama nakon obnove, tim više što sezona grijanja tek dolazi, Šola ističe da su troškovi strogo kontrolirani te da se smanjio broj računa i ušteda je vidljiva. Međutim, van troškovnički radovi nisu jedini problem energetske obnove. 

Energetska obnova obuhvatila je radova na fasadi i stolariji, ali ne i na krovištu/ Foto: Deni Marčinković
Energetska obnova obuhvatila je radova na fasadi i stolariji, ali ne i na krovištu/ Foto: Deni Marčinković

- Dio radova nije kvalitetno napravljen, voda curi u sobe, krovište prokišnjava, što se do sada nije događalo u tom obimu. Radovi energetske obnove su se odnosili na fasadu i izmjenu stolarije, dok krovište nije dirano. Kod nas je veliki problem unutrašnjost doma te je potrebno renoviranje zastarjelih kupaonica i WC-a. Također, namještaj u sobama korisnika je dotrajao,kao i pod stacionara koji se hitno mora riješiti, Također, kuhinjski strojevi stari su 15 do 20 godina, a liftovi koji su stari koliko i Dom, zbog čega svakodnevno imamo problema, naglašava v.d. Šola. 

Uvjeti natječaja

Unatoč svemu, Šola ističe da zadovoljava sve tražene uvjete te da će se javiti na natječaj za ravnatelja. 

- U ovih nekoliko mjeseci detaljno sam upoznala funkcioniranje Doma, iako mi je ono i od prije bilo poznato. Naime, bila sam dugo godina zamjenica ravnateljice Trnski, ali i Radojčić te sam uvjerena da imam dovoljno znanja i iskustva da kvalitetno obavljam poslove i zadatke ravnateljice, zaključila je Marija Šola. 

Inače, Dom radi puni kapacitetom, odnosno skrbi za 267 korisnika, a trenutno ima 81 zaposlenu osobu. Što se uvjeta natječaja za novog čelnika tiče, budući ravnatelj sukladno Zakonu treba imati završen specijalistički diplomski stručni ili diplomski sveučilišni studij odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij socijalnog rada, socijalne politike, prava, psihologije, socijalne pedagogije, edukacijske rehabilitacije, logopedije, medicine, sociologije, filozofije, kineziologije, pedagogije, ekonomije, javne uprave, informatike ili završen studij odgovarajuće vrste za rad na radnom mjestu učitelja ili nastavnika ili završen studij iz polja likovne ili glazbene umjetnosti, kao i pet godina radnog iskustva.

Natječaj je raspisalo Upravno vijeće doma koje s izabranim kandidatom nakon donošenja Odluke o imenovanju, sklopiti četverogodišnji ugovor. Natječaj je otvoren do 12. rujna.