Fotografija: Policija će i dalje provoditi ovakve akcije/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX
Policija će i dalje provoditi ovakve akcije/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX

BICIKLISTI, OPREZ! Policija će večeras provjeravati vozite li po propisima

Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća biciklista, kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u prometu, kažu iz policijePolicijski službenici večeras će od 21 do 23 sata provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu na području cijele naše županije, a posebno biciklista.

- Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća biciklista, kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na našim prometnicama. Nadzor će naročito biti usmjeren na utvrđivanje prekršaja upravljanja biciklom. Kontrolirat će se jesu li biciklisti propisno označeni, da noću u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, te jesu li biciklisti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Kazna za vožnji sa slušalicama

Nadalje, plavci ovom prilikom podsjećaju da je od subote na snazi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 85/2022), kojima je propisano da će se kazniti vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji upravlja vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha čime se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom (čl. 196. st.4 ZSPC-a).

- I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu posebno bicikliste da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti, zaključili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.