Fotografija: Postavili su postavili pet ormarića s besplatnim higijenskim ulošcima koji su djevojčicama uvijek na raspolaganju/Foto: Pakrački list
Galerija
Postavili su postavili pet ormarića s besplatnim higijenskim ulošcima koji su djevojčicama uvijek na raspolaganju/Foto: Pakrački list

Besplatni higijenski ulošci za sve učenice pakračke Osnovne škole braće Radić

Željeli smo da niti jedna od njih ne mora razmišljati hoće li imati taj dan potrepštinu koja bi svakoj djevojci bez obzira na socijalni status trebala biti uvijek dostupna, kaže nastavnica biologije Manuela PapićNakon prvog velikog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je pokazalo da si čak 10 posto žena u državi ne može priuštiti menstrualne uloške i tampone, nekoliko je škola krenulo u akciju. Prvi grad koji se pobrinuo da svojim učenicama osigura besplatne higijenske potrepštine za menstruaciju bio je Varaždin, njegov primjer slijedili su Vinkovci i Rijeka, zatim Karlovac i Ozalj, a njima se od prošlog polugodišta pridružio i Pakrac, piše Pakrački list.

Tužna statistika

Osnovna škola braće Radić Pakrac prepoznala je potrebu i važnost da se i o toj temi progovara te pobrinula da njihove djevojčice ne budu dio ove tužne statistike. U studenom su u svim ženskim wc-ima viših razreda postavili pet ormarića s besplatnim higijenskim ulošcima koji su djevojčicama uvijek na raspolaganju.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Inicijativa u pakračkoj osnovnoj školi krenula je od Manuele Papić, nastavnice biologije, koja nam je istaknula kako je o tome intenzivno razmišljala čitajući portale i izjave djevojaka o toj temi.

- Ideja je došla ljudski, slušajući ove poražavajuće statistike željeli smo našim djevojčicama omogućiti da niti jedna ne mora razmišljati hoće li imati taj dan potrepštinu koja bi svakoj djevojci bez obzira na socijalni status trebala biti uvijek dostupna - ističe nam Manuela koja je u školi uvijek bila i ostala osoba kojoj su se djevojčice mogle obratiti.

Tabu tema

Ravnateljica Sanja Delač ideju je odmah s oduševljenjem prihvatila, a novčana sredstva za nabavku higijenskih potrepština škola je osigurala iz vlastitih sredstava, ali i putem donacija.

- Iako su djeca danas sve više otvorenija, menstruacija je još uvijek među djevojčicama tabu tema, još uvijek ta tema kod njih izaziva neugodu iako na nastavi biologije puno o tome razgovaramo. No, kada smo ih obavijestili o postavljenim ormarićima, djevojčice su tom ideju bile oduševljene, čak mi ih je nekoliko prišlo i pitalo: Jel bi vi to stvarno za nas napravili? Meni je oduševljenje što su djeca prepoznala takve jednostavne ljudske namjere - istaknula je Manuela.

Ne mogu si priuštiti

Rezultati istraživanja koje je prošle godine provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazali su kako je čak trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima. Zabrinjava i da 8,8 posto sudionica istraživanja, upravo zato što si ne mogu priuštiti više takvih potrepština, uložak ili tampon ne promijene duže od 6 do 8 sati. Manji udio ispitanica, njih 4,7 posto moralo je posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti.

Izaziva to velike rasprave jer pojedincima izdaci za higijenske potrepštine ne zvuče kao prevelik mjesečni trošak. Rijetko tko se pritom pita što je s obiteljima slabijeg imovinskog statusa u kojima je, uz majku, i više djevojčica, piše Pakrački list.