Fotografija: Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

Beroš objavio što je bilo u spornoj bočici: "To je izuzetno jaka lužina, sredstvo za pranje ili odmašćivanje!"

"Vjerujemo da se radi o izoliranom slučaju jer je od 45 obrađenih pacijenata kod samo četiri od njih utvrđen određeni stupanj ozljeda, od čega samo kod jednog, onog u Rijeci, teške", poručio je ministarMinistar zdravstva Vili Beroš na izvanrednoj konferenciji za medije iznio je netom pristigle nalaze vještačenja ključne bočice pića Rommerquelle, one iz koje se otrovao muškarac koji se i dalje nalazi na bolničkom liječenju u KBC Rijeka.

Vještačenje je proveo Centar za forenzička i kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba.

Nema mjesta panici

Beroš je uvodno rekao kako nema mjesta panici.

- Nije dobro nasjedati i poklanjati povjerenje lažnim i neprovjerenim porukama, to doprinosi panici. Čini se da se radi samo o jednom dokazanom slučaju kemijske ozljede. Nalaz Centra pokazao je da se i u čaši i u bočici radi o istoj materiji. Analizom je utvrđeno da se radi o jakoj lužnatoj otopini s pH vrijednosti iznad trinaest. Vjerojatno se radi o sredstvu za pranje ili odmašćivanje. Vjerujemo da se radi o izoliranom slučaju jer je od 45 obrađenih pacijenata kod samo četiri od njih utvrđen određeni stupanj ozljeda, od čega samo kod jednog, onog u Rijeci, teške. Ova koncentracija lužnatosti ne bi mogla nanijeti blage ozljede, nego baš ovako teške kao što je slučaj kod riječkog pacijenta, tako da vjerujemo da se radi o izoliranom slučaju - kazao je ministar Beroš.

"Pijte vodu"

Rekao je da  je od prvog dana u cijeloj priči mnogo nejasnoća, ali i da su se brojni građani javljali u bolnice iako nisu imali nikakve ozljede, što je pripisao stvaranju atmosfere straha i panike među stanovništvom.

Rekao je kako se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći kako je došlo do toga da se u bočici bezalkoholnog pića nalazi tako jaka lužina.

- Može se raditi o podmetanju, ali i o nenamjernoj pogrešci kakve su se i ranije događale - kazao je ministar.

No, rekao je ministar, sve ovo ne znači da je priča završena. Institucije će nastaviti pratiti situaciju i pomno analizirati svaki prijavljen slučaj.

- Zahvalan sam svima u zdravstvenom sustavu koji su prema svim protokolima pružili pomoć svima koji su se požalili na smetnje - rekao je Beroš.

Ponovno je odbacio novinarsku tezu da su građani prekasno obaviješteni o slučaju rekavši kako su sve službe informirale građane čim su imale argumente za to.

Ministar je ponovio i svoj savjet građanstvu kako je, uostalom, najzdravije piti običnu vodu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!