Fotografija: Ministar Vili Beroš tijekom javljanja za televiziju N1/Foto: N1
Ministar Vili Beroš tijekom javljanja za televiziju N1/Foto: N1

Beroš bez maske poručio: ‘Apeliram na građane da nosimo maske čak i kad smo vani‘

‘Vidite i sami da omikron postaje dominatan u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj‘Reporter televizije N1 razgovarao je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem u centru Zagreba.

Beroš je apelirao na sve da se pridržavaju mjera, iako dok je davao izjavu novinaru nije nosio masku.

“Apeliram i na to da kad smo bliže čak nosimo i maske vani. To je važno pogotovo u kontekstu promišljanja oko omikrona. Nema opuštanja i nadalje”, rekao je ministar.

Dva sata produžetka

Potvrdio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj nema novih slučajeva omikrona.

“S time smo jako zadovoljni, ali treba biti oprezan jer će sigurno biti širenja i te varijante u Hrvatskoj. Naime, vidite i sami da ona postaje dominantna u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj”, rekao je.

Ministar ne vjeruje da će dva sata dulje radno vrijeme za Badnjak i Staru godinu bitno utjecati na epidemiološku situaciju.

“Da mislimo da će biti drugačije, onda bi i postupali drugačije. Tako da vjerujem da ne. Ono što smo promišljali i ukoliko ljudi završe u 12 sati, nastavit će određena druženja tako da je možda i bolje da ostanu na otvorenom jer je mogućnost širenja zaraze daleko manja. Mislim da ta dva sata u dva dana neće bitno doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije. Pratimo situaciju, sagledavamo sve epidemiološke kriterije i postupamo. Ukoliko se nešto dogodi, možemo i promijeniti odluku, ali nadam se da će sve biti onako kako smo planirali”, kazao je.

Stopa hospitalizacije

Pad broja zaraženih, tvrdi, apsolutno je pozitivan znak.

“Uvijek vam je to tako. Naime, i porast i pad broja hospitaliziranih prati u jednom vremenskom intervalu porast i pad broja novozaraženih. To je jako dobro. Dobro je i to što smo jutros čitali da najnovija istraživanja ukazuje da stopa hospitalizacije kod onih koji su zaraženi omikronom također nije velika. To je jako optimistično, međutim mjesta za opuštanje nema i moramo biti i dalje jako oprezni”, mišljenja je ministar

Beroš je na N1 napomenuo da je peti val zaraze moguć.

“Ono što bih volio da ako se i dogodi, da bude što odgođeniji. Da se stignemo oporaviti od ovog četvrtog vala i da se zdravstveni djelatnici malo i odmore jer traje ovo sve skupa predugo. I zahvaljujem na kraju godine poglavito njima”, zaključio je Beroš.