Fotografija: Suradnja BBŽ, Čazmatransa i HŽPP-a/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Suradnja BBŽ, Čazmatransa i HŽPP-a/ Foto: Deni Marčinković

BBŽ studentima osigurala besplatan prijevoz vlakom, a umirovljenicima veliki popust za vlak i bus

Vjerujem da su ovo dobre vijesti kojima pokazujemo da smo socijalno osjetljivi, poručio je župan Marko Marušić



Umirovljenici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije od iduće godine plaćat će 40 posto iznosa karte za autobusni prijevoz, te 25 posto ukupnog iznosa za vlak, dok će studenti vlakom moći putovati potpuno besplatno.

Ove pogodnosti rezultat su dogovora Bjelovarsko-bilogorske županije, Čazmatransa i HŽ Putničkog prijevoza, a ugovor o postignutoj suradnji danas su potpisali župan Marko Marušić, predsjednik Uprave Čazmatransa Damir Pavlović i predsjednik  Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Inicijativa župana

- Županija će financirati 50 posto cijene karte na županijskim i međužupanijskim autobusnim linijama za umirovljenike, dok će ostalih 10 posto ići na teret Čazmatransa. Što se tiče ugovora s HŽ-om, Vlada je pilot projektom omogućila svim redovnim studentima da se za 75 kuna mjesečno voze neograničeno, a mi smo odlučili preuzeti plaćanje tih 75 kuna. Nadalje, HŽ umirovljenicima sufinancira 50 posto cijene karata, a mi ćemo na sufinancirati dodatnih 25 posto. Vjerujem da su ovo dobre vijesti kojima pokazujemo da smo socijalno osjetljivi, pojasnio je župan Marko Marušić zahvalivši se i predstavnicima obje tvrtke na suradnji.

Prema riječima predsjednika Uprave HŽPP-a Željka Ukića, do ove suradnje došlo je na inicijativu upravo župana.

Povećan broj putnika

- Imamo sjajnu suradnju sa županom posljednjih godinu i po dana. Prepoznat je potencijal željeznice te se sve više potiče putovanje vlakom. Ovo prvi put da se u nekoj županiji istovremeno potpisuju ugovori za putovanje za željeznički i cestovni prijevoz. Koristim priliku podsjetiti da smo novim voznim redom značajno unaprijedili željezničku ponudu te imamo tri, odnosno pet za vrijeme sezone, direktne linije od Osijeka do Zagreba. Također, direktni vlak za Split jako je dobro prepoznat te će ta linija biti omogućena i iduće ljeto, istaknuo je Ukić.

Damir Pavlović, Marko Marušić i Željko Ukić/ Foto: Deni Marčinković
Damir Pavlović, Marko Marušić i Željko Ukić/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da se očekuju uskoro očekuju i korekcije voznog reda, kojim će na relaciji Osijek - Zagreb i obrnuto vlakovi voziti i nedjeljom, što je iznimno bitno studentima.

- Nadalje, u 2021. s područja BBŽ bilo je otpremljeno oko 120 tisuća putnika, a procjena je da će ove godine ta brojka doseći 200 tisuća. Tome su sigurno doprinijele mjere Vlade, ali i Županije, naglasio je predsjednik Uprave HŽPP-a.

Uspostava javne usluge

Zadovoljstvo postignutom suradnjom istaknuo je i prvi čovjek Čazmatransa Damir Pavlović. 

- Pozdravljam županov projekt da se umirovljenicima omogući povoljnije putovanje. Vjerujem da BBŽ može biti pilot projekt integriranom prijevozu, odnosno da na relacijama gdje vozi vlak, ne voze autobusi. Također, očekuje nas i uspostava javne usluge, odnosno mreže linija, gdje ćemo našim korisnicima dati veću učestalost linija i bolju mogućnost putovanja, zaključio je Damir Pavlović. 

Za kraj dodajmo i to da je predsjednik HŽ Putničkog prijevoza najavio dolazak novih vlakova koji će prometovati na relaciji Bjelovar - Zagreb, ali i prema Virovitici i Osijeku.

- Ugovorili smo sedam novih dizel-električnih vlakova s tvrtkom Končar, koji bi trebali biti isporučeni krajem 2024., odnosno početkom 2025. godine, a prije njih stići će prva dva baterijska vlaka. Jedna punionica čak bi trebala biti i u Bjelovaru, dodao je Ukić.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!